“Ta odluka je doneta. Vlada je usvojila specijalnu deklaraciju. Imamo još nekoliko MIG-ova 29 koji se još aktivno koriste u našem vojnom vazduhoplovstvu. Ovo su u poslednjim godinama koliko mogu da funkcionišu, ali i dalje su ispravni. Bukvalno za nekoliko dana poslaćemo prva četiri aviona, potpuno ispravna”, kazao je poljski predsedik Duda na konferenciji za novinare sa predsednikom Češke Petrom Pavelom.

Preostali od 10 aviona za Ukrajinu koji su deo aviona koje je Poljska preuzela 1990-ih godina iz arsenala Istočne Nemačke, prolaze sada kroz servis, biće remontirani i popravljeni i isporučeni Ukrajini.

Poljski predsednik najavio je da će u narednim mesecima početi kompletna obnova poljskog vojnog vazduhoplovstva letelicama iz Južne Koreje i američkim borbenim avionima F-35 koje je Poljska naručila od SAD.

Novi predsednik Češke Petr Pavel došao je danas u dvodnevnu posetu Varšavi, drugu posle Slovačke, odmah posle preuzimanja dužnosti 9. marta, da uveri Poljake da bi u slučaju da ih napadne Rusija, Češka svakako pohitala kao saveznik u pomoć, a ne, kako je tvrdio kandidat na izborima za češkog predsednika, bivši populistički premijer Andrej Babiš, da ne bi slao češke vojnike da ginu za Poljake, čime bi Babiš ignorisao obavezu kolektivne odbrane iz članka 5. Sporazuma NATO.

Češki predsednik Pavel naglasio je da je rat u Ukrajini pokazao težinu saradnje zemalja na istoku Evrope –  Poljske i Češke, i koliko je bitno da se smanji zavisnost u energentima od Rusije.

“Rat nam je jasno pokazao da je stopostotna zavisnost od Rusije strateški rizik za zemlje koje su stvorile takvu zavisnost. Drago mi je što je Češka smanjila tu zavisnost za kratko vreme na nulu”, kazao je Pavel.

Češki predsednik sastaće se tokom dvodnevne posete sa celim poljskim državnim vrhom, u petak sa poljskim premijerom Meteušom Moravjeckim, a posetu završava posetom Žešovu na jugu Poljske, gde je aerodrom Jašonka, glavni logistički čvor za zapadne isporuke humanitarne i vojne pomoći Ukrajini.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *