Ukupna vrednost fonda iznosiće šest miliona dinara, a korisnici će moći da uzmu pozajmicu od 300 hiljada dinara.

Ovaj fond formiran je u saradnji sa fondacijom Ana i Vlade Divac, Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka „SEDA“, i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Direktorka misije USAID u Srbiji Bruk Išam rekla je novinarima da će ovaj fond pomoći poljoprivrednicima da dođu do sredstava za finansiranje i unaprede proces prouzvodnje.

„USAID je ovde već sprovodio brojne projekte vezane za pospešivanje preduzetništva i ekonosmki razvoj, a formiranje ovog fonda je još jedan korak ka poboljšanju ekonomskih uslova u ovom gradu ali i regionu“, rekla je Išam.

Direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Ana Košel istakla je da je fond napravljen za potrebe malih gazdinstava koji će na jednostavan i brz način moći da dođu do sredstava.

„Konkurs i svi uslovi na koji način poljoprivrednici mogu da apliciraju biće objavljen na našem sajtu i sajtu agencije „SEDA“. Verujemo u poljoprivredni razvoj ovog kraja i smatramo da će ovaj fond u Novom Pazaru biti primer dobre prakse za naredne fondove koje planiramo da osnujemo u narednom periodu“, rekla je Košel.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac smatra da je ovakav vid podsticaja malim poljoprivrednim gazdinstvima od velikog značaja za ovaj kraj koji ima veliki potencijal u razvoju poljoprivrede.

„Grad će nastaviti da ulaže sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje i trudićemo se da omogućimo bolje uslove života na selu“ dodao je Biševac.

Sredstva iz fonda korisnici mogu da investiraju u plastenike, kultivatore, sisteme za navodnjavanje i ostalu opremu kojom mogu da unaprede kvalitet i kvantitet proizvodnje.

Konkurs za zainteresovane poljoprivrednike i udruženja proizvođača i prerađivača hrane biće otvoren u februaru naredne godine.