Popović je nakon potpisivanja ugovora sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem o izgradnji ovog centra rekao da će grad, koji je poznat po jakom preduzetništvu, dodatno ojačati “startup” inovaciona zajednica.

“U ovom centru mladi će dobijati podršku u marketinškom, ekonomskom, pravnom, finansijskom i stručnom smislu, jer će imati najbolje mentore iz Srbije i inostranstva. Mladima koji osnuju svoje ‘startup’ kompanije biće omogućeno da od ideje dođu do rezultata i konkretnog inovacionog proizvoda koji će moći da ponude na tržištu Srbije, Evrope pa i celog sveta”, naveo je Popović.

Dodao je da će izgradnjom Smart city centra u Novom Pazaru, ovaj grad imati sve predispozicije da u narednih pet godina dobije i industrijski naučno tehnološki park, jer će se “razvojem inovacija, nove tehnologije i industrije osetiti potreba i za tim”.

Popović je naveo da će za izgradnju i opremanje ove ustanove, Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj izdvojiti 45 miliona dinara, dok će dodatnih 30 miliona obezbediti lokalna samouprava.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izrazio je uverenje da će ova ustanova mnogo značiti mladim ljudima, i da će biti pokretač ekonomskog razvoja grada u budućnosti.

“Izgradnjom ovog centra mladi će dobiti svoj radni prostor za edukaciju, a obzirom da imamo dva univerziteta želimo da iskoristimo taj potencijal, jer znamo da je budućnost u inovacijama i tehnološkom razvoju”, rekao je Biševac.

Kako je ranije najavaljeno izgradnja Regionalnog inovacionog smart city centra u Novom Pazaru površine preko 1.000 kvadrata trebalo bi da počne krajem juna ove godine.

U ovom centru sprovodiće se obuke i programi za mlade, u oblasti izrade inovacionih rešenja za digitalizaciju javne uprave na teritoriji grada.