“Šta očekivati od patrijarha ili od bilo kog hrišćanina? Jednostavna, biblijska mudrost izrečena rečima majke Jevrosime: ‘…da zlo dobro doneti neće’, dobar je komentar i o autodestrukciji na auto-putevima, mostovima, raskrsnicama koja se prikazuje kao vrhunska vrlina. Ni za zapetu ne menjam moj poziv na mir, ljubav, štaviše na civilizaciju ljubavi. Pritom insistiram na permanentom dijalogu, koji će doneti mir”, rekao je patrijarh Porfirije za današnju Politiku, povodom njegove nedavne poruke o protestima, koja je u delu javnosti doživljena kao podrška vlastima.

Govoreći o stradanju naroda u proteklim ratovima, on je rekao da “to što se u poslednjem ratu Srbi nisu medjusobno ubijali izgleda da nekom veoma nedostaje”. “Kao da se po svaku cenu traži razlog da to bude nadoknadjeno. A koliko je glava srpskih od srpske ruke postradalo u dvadesetom stoleću”, naveo je patrijarh Porfirije.

On je rekao i da “pojedini mediji liče na Prokrustovu postelju, a novinari na samog Prokrustra, mitskog jelinskog gostioničara koji je onome ko legne u njegovu postelju, ukoliko je suviše dugačak, odsecao noge a nekog kratkog je istezao do smrti”.

“Znači, ukoliko se nečiji stav ne uklapa u trenutno zadatu sliku stvarnosti koju odredjeni mediji diktira, tim gore po stvarnost, a ono što se izgovori će ili rastrzati ili iseći da bi se ukopilo u poželjni ideološki kontekst. A takva prokrustrovska medijska politika generiše nasilje na ulicama. Zbog odgovornosti koju imamo svi za sve, moramo da to priznamo jedni drugima”, rekao je patrijarh Porfirije.