„Vlada će izdati proglas za uzbunu sa ciljem da se ograniči svaka aktivnost koja bi mogla da dovede stanovništvo u opasnost“, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Hose Luis Karneiro, posle sastanka sa glavnim zvaničnicima civilne zaštite.

Ovaj povišen stepen uzbune takodje omogućava mobilizaciju sredstava koja će biti potrebana narednih dana, rekao je on.

Portugalski meteorološki institut predvidja do idućeg čevrtka stalno vruće vreme, koje će, kako se očekuje, doneti toplotne talase u brojnim oblastima.

U oblastima najudaljenijim od obale na jugu zemlje i u dolinama reka Težo i Duero, temperature će prelaziti 40 stepeni Celzijusa od petka, a mogle bi povremeno da dostignu i 42 stepena, naveo je portugalski institut.

„Predvidjamo toplotni talas sa temperaturama iznad proseka u dosta produženom vremenskom periodu“, rekao je za Frans pres meteorolog portugalskog instituta, i dodao da bi neki temperaturni rekordi mogli da budu potučeni početkom iduće nedelje.

Ova vrućina pogodiće zemlju gde je suša koja vlada od zime dodatno pogoršana prošlog meseca.

Prema mesečnom klimatskom izveštaju meteorološkog insituta 28,4 odsto portugalske teritorije bio je u situaciji ekstremne suše krajem juna, u odnosu na 1,4 odsto prethodnog meseca.