„Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osudjenog ratnog zločinca (Ratka Mladića), direktno odgovornog za zločine i masovna ubistva u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, čime je direktno doprinela ponovnoj traumatizaciji žrtava“, navodi se u saopštenju poslanika EP.

U saopštenju, koje su izmedju ostalih potpisali izvestioci EP za Kosovo i Crnu Goru, Viola fon Kramon i Tonino Picula, navodi se da je „odbrana murala još jedan primer šta vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji“.

„Srpske vlasti i najviši politički zvaničnici još jednom su eklatantno pokazali da ne poštuju medjunarodnu pravdu i presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova. Gradjani Srbije zaslužuju da žive u zemlji čija vlada poštuje žrtve i ljudska prava, a ne u zemlji čija vlada štiti murale ratnih zločinaca“, navelo je devet poslanika EP.

U saopštenju se navodi da se širom Srbije nalaze murali Ratka Mladića, generala bosanskih Srba osudjenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici pred Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i osoba sličnih njemu.

Dodaje se da je jedan od Mladićevih murala, naslikan pre nekoliko meseci u centru Beograda, trebalo da bude uklonjen, ali da je srpska policija to juče sprečila.

„Dok je grupa aktivista za ljudska prava predvodjena Inicijativom mladih za ljudska prava najavila uklanjanje tog murala 9. novembra, na Medjunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je skup. Aktivisti su se ipak okupili da demonstriraju protiv murala koji je štitila policija, što je dovelo do eskalacije i hapšenja dve hrabre aktivistkinje“, stoji u saopštenju.

Policija je juče blokirala sve prilaze muralu Mladića u Njegoševoj ulici i privela aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović jer su ga gadjale jajima. Funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Djordjo Žujović je jutros na mural bacio kreč. Naveo je da mu je to bila „civilizacijska dužnost“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je „neko hteo da napravi cirkus“ sa uklanjanjem murala kako bi naneo štetu Srbiji. On je kazao da policija nije štitila mural, već javni red i mir. //