Poslanica “Zavetnika” Milica Djurdjević Stamenkovski rekla je da je ova većina u prošloj vladi izmislila ministarstvo na čijem je čelu bila Gordana Čomić, a sada izmišlja neka druga ministarstva dok istovremeno premijerka Ana Brnabić tvrdi kako nosi rolku jer ne uključuje grejanje.

“Ne mora Ana da nosi rolku, ali nemojte da izmišljante nova ministarstva”, rekla je Djurdjević Stamenkovski i dodala da su poslanici položili zakletvu da će čuvati ljudska prava.

“Šta radi poverenik, šta rade sudovi. Nisam čula da se Čomić izjasnila za ugrožavanje prava Srba na Kosovu i Metohiji, ali se zalagala da se na popisu ljudi mogu izjasniti kao Vojvodjani”, rekla je poslanica.

Zamerila je što vlada nema ministarstva za Kosovo i Metohiju niti za dijasporu i Srbe u regionu, jer bi to bilo mnogo važnije.

Poslanik SNS-a Milenko Jovanov odgovorio je da će opozicija formirati vladu kada bude pobedila na izborima i da će se tada videti koliko će biti ministarstava.

“Nama nije mama i tata ni Brisel ni Moskva ni Peking ni Vašington, nego Srbija, Zato smo izloženi udarima, a vi ste im se sada pridružili”, rekao je Jovanov i dodao da je Milica Djurdjević Stamenkovski “zvezda Šolakovih medija” dok istovremeno gostuje na ruskim medijima i “traži da je dovedu na vlast”.

Poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac istakao je da predlagači kao da su tražili koja sve ministarstva postoje u svetu da ih predlože danas u Srbiji.

“Nemamao vladu dugo, ali ne oseća se razlika. Imali smo premijerku koja je bila na listi i čim joj je verifikovan mandat prestala je da bude predsednica vlade, ali ona je to nastavila ne mareći za zakon”, rekao je Lutovac.

Osvrnuo se na obrazloženje za sazivanje sednice po hitnom postupku, i rekao da je uvredilo gradjane jer piše da takva sednica može biti sazvana “kada nastanu okolnosti koje nisu mogle da se predvide”, a to sada nije bio slučaj.

Lutovac je rekao da ministarstvo ne može biti o demografiji jer je to “nauka o stanovništvu”, već o porodici, a da se o porodici brine na primer upisivanjem dece u vrtić, a ne zabranom kao u Pećincima.

Dodao je da nema osnova za postojanje Ministarstva za javna ulaganja i da je to “posledica političkog dogovora”.

Milenko Jovanov odgovorio je da je bilo vlada sa po više od 30 ministarstava i vlada formiranih u ponoć, čega se današnja Demokratska stranka ne seća.

Za decu iz Pećinaca koja su ispisana iz vrtića Jovanov je rekao da se DS koristi tom situacijom za sticanje političkih poena jer “80 dece nije upisano jer nema mesta”, a da je kriterijum da oba roditelja rade i da on neće nabrajati kojih sve članova SNS-a deca nisu upisana.

Očekuje se da će poslanici o predlogu izmena i dopuna Zakona o ministarstvima glasati do petka.