Raspravu su obeležili mnogobrojno javljanje po povredi skupštinskog Poslovnika i oštro ponašanje predsedavajućih prema poslanicima opozicije, kojima ni Vladimir Orlić ni Sandra Božić uglavnom nisu dozvoljavali da završe rečenice.

Poslanik iz grupe “Moramo-Zajedno” Nebojša Cakić na početku je govorio o razvoju nerazvijenih područja uz ocenu da je sadašnja vlast uništila jug Srbije više nego NATO, te da se iselilo deset posto stanovništva.

“Vi ste ih najurili, jer vama odgovara. Odlaze najpametniji, najsposobniji, a vama ostaju samo oni… koji imaju primanja do 30 hiljada dinara 75 odsto i glasaju za vas”, rekao je Cakić.

Odgovorio mu je šef poslaničke grupe vlafajuće SNS Milenko Jovanov istakavši da je Cakić uvredio gradjane koji glasaju za SNS.

“A ko za vas glasa, Akademija nauka? Koliko mesečno čovek treba da zaradjuje da bi se kvalifikovao da glasa za vas?”, pitao je Jovanov i dodao da jug nije zanemaren i da se nikad nije više ulagalo.

U nastavku kroz repliciranje Cakić je rekao da je u Leskovcu poslanik SNS-a ljudima koji primaju socijalnu pomoć davao po “40 hiljada dinara crnih para, ukradenih iz budžeta da oni doniraju u kampanji”, a ocenio je vlast da je uhapsila Veljka Belivuka ne zato što je htela nego zato što “su iz inostranstva došli kriptovani i dešifrovani razgovori i onda su morali”.

Jovanov je odgovorio da je “milion evra krvavih para podeljeno za odbranu veljka Belivuka i to u političkom, medijskom i pravnom segmentu”.

“Samo mi nemojte reći da vi nastupate kao korisni idioti, pa da niste ni na koji način nagažovani u tome” naveo je Jovanov i istakao da se poslanik Cakić kandidovao da postane “šef poslaničke grupe Veljka Belivuka, odnosno “šefa poslaničke grupe Veljko Belivuk-Koljemo po kućama”.

U nastavku sednice, predsedavanje je od Vladimira Orlića na kratko preuzela potpredsednica iz SNS-a Sandra Božić koja je odmah prekinula krug replika, a u nastavku nije dozvoljavala poslanicima opozicije da ukažu na povredu Poslovnika.

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je da vlast nema odgovor na inflaciju i ekonomsku krizu i da “vladu pravi rutinski, kao da je najbolje vreme”.

“Inflacija će biti sve veća, a ekonomska kriza koja nas je okrznula, udariće nas i ostaviti katastrofalne posledice. Mnogo ljudi će izgubiti posao i neće moći da prehrane porodicu. Krizno vreme traži krizno upravljanje, ali se u postavci vlade ne vidi ništa što ukazuje da će situacija u narednim mesecima biti još dramatičnija”, rekao je Novaković u raspravi o Predlogu izmena zakona o ministarstvima.

Novaković je naveo da je Ministarstvo za društveni dijalog zapravo bilo “ministarstvo za monolog” i da nijedna ključna tema nije otvorena na ozbiljan način.

“U Novom Sadu se dogodila provala nasilja, i u julu kada je usvajan Generalni urbanistički plan i juče na Šodrošu. Ili ćemo raspravljati o institucijama na civilizovan način, ili ćemo izbegavajući neke teme proizvesti emociju koja će izvesti ljude na ulicu”, zaključio je Novaković.

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja dobila je reč po povredi poslovnika kada je iznela niz optužbi na račun poslanika Novakovića, podsećajući na glasanje iz 2001. godine kada je poslanik navodno “glasao iz Soluna zbog čega ga zovu Solunac”.

U nastavku predsedavajuća Božić nije dozvolila Novakoviću da ukaže na povredu Poslovnika nekoliko puta ga prekinuvši, nakon čega je dala reč poslaniku SNS-a Aleksandru Markoviću koji je nastavio da iznosi optužbe na račun poslanika Narodne stranke.

U nastavku rasprave, poslanici su nastavili da govore mimo dnevnog reda, uz replike i povrede Poslovnika.