Poslanička grupa “Ujedinjeni” je zatražila da državni organi preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom i sankcionišu postupak Informera kao izrazito štetan po društvo.

U saopštenju Stranke slobode i pravde (SSP) se navodi da je poslanica Danijela Grujić predložila “čvrst kritički stav” prema postupku “Informera” kojeg finansijski podržavaju i država i lokalne samouprave.

Navela je da je taj list “omogućio javnu promociju krivično gonjenog ponašanja sa elementima podsticanja diskriminacije i nasilja u društvu suprotno zakonu, posebno protiv zabrane govora mržnje”.

Po njenoj oceni, obaveza Odbora za kulturu i obrazovanje je da svojim stavovima aktivno učestvuje u svim aktuelnim dogadjanjima u području kulture i informisanja.

“O mogućim negativnim posledicama neetičnog postupanja Informera dužni smo da u skupštinskom odboru razmišljamo u otklonu od uskopartijskih shvatanja, dakle s pozicije dobrobiti šireg društva, vodeći računa o opasnostima njegovog daljeg vrednosnog urušavanja”, ukazala je Grujić.

Upozorila je da su direktne posledice objavljivanja spornog intervjua “ugrožavanje ljudskih prava sekundarnom viktimizacijom žrtava silovanja, stvaranje pritiska u javnosti na žrtve nasilja da odustanu od prijave nasilja nadležnim organima, jer se u javnosti promovišu krivci i ohrabrivanje pojedinaca da prihvate negativne modele ponašanja”.