Reg je rekao da su poslanici koji pozivaju na smenjivanje Džonsona sa čela vlade i Konzervativne stranke suočeni sa zastrašivanjem i pozvao ih da se obrate policiji.

On je optužio Džonsonove saradnike, ministre u vladi i druge, da “podstiču objavljivanje priča u medijima sa ciljem blaćenja onih za koje sumnjaju da nemaju poverenja u premijera”.

Poslanicima koji su se pobunili protiv Džonsona zaprećeno je uskraćivanjem javnog finansiranja izbornih jedinica koje oni predstavljaju u parlamentu, naveo je Reg.

Reg je kazao da takvi postupci deluju kao ucena i dodao da savetuje kolege da ih prijave predsedavajućem donjeg doma parlamenta i komesaru londonske policije.

Džonson, koji je krajem 2019. doveo stranku do najubedljivije pobede na izborima u poslednjih 40 godina, odbacio je Regove navode, rekavši da “nije video nikakve dokaze u prilog bilo koje od tih tvrdnji”, ali je dodao da će ih proveriti.

Regove tvrdnje dolaze u trenutku previranja unutar Konzervativne stranke oko Džonsonove budućnosti. On je jedan od nekoliko desetina poslanika konzervativaca koji zahtevaju glasanje o poverenju Džonsonu.

Poslanici su se pobunili protiv Džonsona nakon što je javnost nedavno saznala da su Džonson i njegovi saradnici prisustvovali žurkama u vreme strogih ograničenja koje je vlada uvela radi suzbijanja korona virusa.

Pravila Konzervativne stranke nalažu da glasanje o poverenju lideru stranke može da bude inicirano ako takav zahtev potpiše 15 odsto njenih poslanika u donjem domu, odnosno njih 54.

Ako Džonson izgubi eventualno glasanje o poverenju, o čemu bi se izjašnjavalo 359 poslanika Konzervativne stranke, on više ne bi bio na čelu partije. Usledio bi proces nadmetanja kandidata za novog lidera stranke, a pobednik bi automatski bio i novi premijer.

U slučaju da većina konzervativnih poslanika podrži Džonsona, novo glasanje o poverenju ne bi moglo da bude održano u narednih godinu dana.