Tako bi se na vlast vratila nacionalistička i verska vlada posle tri i po godine političkog zastoja.

Ankete tri najveća izraelska TV kanala sugerišu da će Netanjahu i njegovi saveznici imati većinu od 61 poslanika, od ukupno 120, koliko je potrebno da se obrazuje nova vlada, preneo je AP.

Na današnjim izbrima, petim za manje od četiri godine, Netanjahuova konzervativna partija Likud je prva sa 30 do 31 poslanikom posle današnjih izbora ispred stranke centra “Ješ atid” (Ima budućnosti) odlazećeg premijera Jaira Lapida koja će imati, kako se predvidja 22 do 24 poslanička mandata, preneo je Frans pres.

Partija ultradesnog poslanika Itamara Ben-Gvira “Verski cionizam”  je treća sa 14 poslanika.On je obećao čvrstorukaški odnos prema Palestincima, a tražio je da bude ministar policije.

Četvrta po rezultatu je partija desnog centra ministra odbrane Benija Ganca sa 11 do 13 poslaničkih mesta.

Izraelski Arapi su se danas, za razliku od ranijih izbora, podelili u tri liste: partija Raam Mansura Abasa koja je bila u koaliciji sa Lapidom, osvojila je pet mesta, a partija Hadaš Taal četiri, dok Balad nije osvojila ni jedno mesto.

Laburistička partija levog centra osvojila je pet do šest mesta, a levičarski Merc pet.

Ultraortodoksne partije, Netanjahuovi saveznici osvojili su deset (stranka Šas) i sedam (Ujedinjena Tora judaizam), prema izlaznim aketama.

Odziv glasača na današnjim izvorima bio je visok i dva sata pre zatvaranja biračkih mesta objavljeno je da je glasalo 66,3 posto od oko 66,8 miliona Izraelca s pravom glasa, pet odsto više nego prošle godine, a najviše od 1999.

U istoriji Izraela Netanjahua je bio najduže na funkciji premijera: ukupno 15 godina, od čega 12 uzastopno.

U junu prošle godine smenila ga je ideološki podeljena koalicija od osam partija čijem je stvaranju doprineo sadašnji predsednik prelazne vlade Lapid.

Netanjahu kome se sudi za korupciju, ako postane premijer, moći će da se brani od optužbi što će uvećati šanse da izbegne da ga proglase krivim i zatvorsku kaznu.