Ako uspešno bude postavljen u orbitu južnokorejski satelit treba da nadgleda aktivnosti Severne Koreje, zemlje koja ima nuklearno oružje.

Raketa Falkon 9 poletela je iz kalifornijske baze Vandernberg u 10.19 po lokalnom vremenu (19.19 po srednjeevropskom vremenu).

Misija je takođe prevozila druge satelite raznih klijenata. Spejs Eks je ubrzo posle lansiranja prekinuo direktan prenos.

Južna Koreja planira da lansira još četiri satelita do kraja 2025. godine prema ugovoru sa Spejs Eksom, sa ciljem da ojača svoje kapacitete.

Ovaj satelit treba da bude postavljen u orbitu zemlje i biće u stanju da detektuje predmet čak veličine 30 centimetara, prenosi južnokorejska novinska agencija Jonhap.

“Obzirom na njenu rezoluciju i kapacitet posmatranja Zemlje… naša satelitska tehnologija spada među prvih pet u svetu”, rekao je zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane, prenosi Jonhap.

Južna Koreja se do sada za nadzor aktivnosti Pjongjanga oslanjala na izviđačke satelite SAD, rekao je za Frans pres Šoi Gi-il, profesor univerziteta Sangdži.

On je dodao da je Južna Koreja već uspešno lansirala vojni komunikacioni satelit ali joj je trebalo mnogo duže za izviđački satelit zbog većih tehnoloških izazova.

Ali posle uspešnog lansiranja izviđačkog satelita severne Koreje vlada Južne Koreje mora takođe da pokaže da i ona to može da uradi, dodao je profesor.

Severna Koreja lansirala je satelit Malihgjong-1 prošle nedelje, i Pjongjang kaže da je mogao da posmatra glavne lokacije u SAD i Južnoj Koreji. Ona međutim nije objavila ni jedan snimak iz satelita.

To je bio treći severnokorejski pokušaj da pošalje vojni posmatrački satelit u orbitu, posle dva neuspela pokušaja u maju i u avgusti.

Seul tvrdi da je Rusija tehnički pomogla Severnoj Koreji u toj operaciji.

Severnokorejsko lansiranje satelita osudili su Zapad, Japan i Južna Koreja kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.