Jun je pozvao svoje saradnike i savetnike da počnu da rade na obustavljanju vojnog sporazuma od 19. septembra 2018, ako Severna Koreja izvrši nove provokacije i povredi južnokorejsku teritoriju, rekao je novinarima portparol.

Sporazum zaključen 2018. na samitu u Pjongjangu je imao za cilj smanjenje vojnih tenzija duž veoma dobro obezbedjene medjukorejske granice stvaranjem pomorskih “tampon zona”.

Dve strane su se tada dogovorile da prekinu vojne vežbe uperene prema drugoj strani duž demarkacione linije koja deli dve Koreje, ali Pjongjang je prekršio sporazum više puta, posebno prošle godine.

Južnokorejski predsednik Jun je takodje zatražio da se do kraja godine dodatno poveća proizvodnja malih dronova, koji se teško uočavaju, i stvaranje jedinice višenamenskih dronova da bi njegova zemlja mogla da izvede snažne kontraofanzive.

Severna Koreja je 2022. godine više puta izvela artiljerijska gadjanja u pomorskim “tampon zonama” formiranim prema tom vojnom sporazumu.

Prošle nedelje Severna Koreja je uputila pet dronova na medjukorejskoj granici i oni su ušli u južnokorejski vazdušni prostor.

Posle upada severnokorejskih dronova, prvom incidentu takve vrste u pet godina, južnokorejski minsitar odbrane se izvinio zato što vojska nije uspela da obori nijedan.

Zbog tog narušavanja vazdušnog prostora poslanici južnokorejske vladajuće partije više puta su tražili da se prekine sporazum iz 2018. godine.