Pošta Srbije organizovala je danas u PTT muzeju promociju prigodnih poštanskih maraka „Frankofonija“, u čast medjunarodne organizacije osnovane 1961. godine u Montrealu, sa ciljem akademske saradnje u okvirima francuskog jezičkog područja.

Promocija je održana u prisustvu ambasadora Francuske u Srbiji Žan-Luja Falkonija, v.d. direktora Pošte Srbije, Zorana Djordjevića i predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije.Djordjević je naveo da se rad Frankofonije visoko ceni, kao i da je važan i uticajan na širokom geografskom području, kao i u Srbiji, što se prepoznaje i u aktivnom učešću države u platformi organizacije i nastojanjima da se postigne još čvršća i sveobuhvatnija saradnja.

„Uz zahvalnost na svemu što je do sada uradjeno Francuskoj, Organizaciji i svim članicama, posebna nam je čast da danas, na nacionalni praznik Francuske, predstavimo marku koja slavi zajedničke vrednosti na kojima želimo da gradimo i sadašnjost i budućnost – jednakost, komplementarnost i solidarnost, na kojima počiva i deluje ova prijateljska organizacija“, rekao je Djordjević.

On je ambasadoru Falkoniju čestitao nacionalni praznik i uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka.

„Želim da pozdravim Zorana Djordjevića koga dugo poznajem i koji je prijatelj Francuske. Frankofonija se ne svodi samo na Francusku, ona predstavlja veliku porodicu od 300 miliona ljudi na svim kontinentima, koja nastavlja da raste, francuski je peti jezik na svetu, a 95.000 učenika u Srbiji danas uči francuski jezik“, izjavio je Falkoni.

Dodao je i da, polazeći od istorijskih odnosa Francuske i Srbije i statusa Srbije kao pridruženog člana Medjunarodne organizacije Fankofonija od 2018. godine, pozdravlja proaktivnu politiku razvoja frankofonije u Srbiji.

Prigodno filatelističko izdanje sadrži poštansku marku nominalne vrednosti 85 dinara štampanu u šalterskim tabacima od deset maraka, koverat prvog dana FDC i prigodan žig.

Izdanje je priredjeno u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, dok je umetnička realizacija izdanja delo kreatorke maraka i vrednosnica Pošte Srbije Anamari Banjac.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE: