Uz proglašenje pobednika po oceni stručnog žirija, biće izabrana i najlepša marka po glasovima publike, a Pošta Srbije pozvala je gradjane da svojim glasovima doprinesu što boljem plasmanu kandidata Srbije sa motivom strogo zaštićene vrste – Stepski soko (Falco cherrug).

Izbor je otvoren za javnost, a na sve popularnijem onlajn glasanju za ta specijalna i vredna filatelistička izdanja poštanskih operatora iz cele Evrope, do 9. septembra mogu učestvovati svi gradjani, podjednako kao i filatelisti i ljubitelji filatelije. Glasa se po principu “jedan klik – jedan glas”, na linku http://www.posteurop.org/europa2021.

“Prigodno izdanje, kao i izbor motiva, pored vrednovanja umetničkih dometa našeg kreativnog rešenja, imaju za cilj i promociju očuvanja i zaštite prirode i živog sveta, čemu je neophodno da zajednički doprinesemo”, navodi se u saopštenju.

Svake godine u okviru svog programa izdanja prigodnih poštanskih maraka, Pošta Srbije izdaje emisiju EVROPA, jedno od najznačajnijih i najpopularnijih izdanja i takmiči se na izboru za najlepšu marku izdanja Evropa.

Ovogodišnja emisija Evropa – Ugrožene nacionalne nacionalne divlje vrste, sa dve marke sa motivima strogo

zaštićenih vrsta u Srbiji stepskog sokola (Falco cherrug) i ušate ševe (Eremophila alpestris), u šalterskim tabacima od osam maraka sa vinjetom u sredini, jednim prigodnim kovertom prvog dana i prigodnim žigom, u opticaju je od 12. maja.

Stručnu saradnju pružio je dr Marko Raković, iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, dok je umetnička realizacija izdanja delo mr Marije Vlahović, kreatorke maraka Pošte Srbije.