„Posle 15 dana štrajka SAS i sindikati pilota SAS Skandinavija postigli su sporazum. Strane su se složile oko novih kolektivnih ugovora za 5,5 godina, i kompanija SAS Skandinavija nastaviće letove prema redovnom planu što je pre moguće“, saopštio je SAS posle pregovora koji su trajali juče ceo dan i završeni su jutros.

Švedsko udruženje pilota (SPF) saopštilo je da su piloti SAS-a pristali da potpišu novi sporazum sa kompanijom i da će štrajk biti završen.

Gotovo hiljadu pilota počelo je šrtrajk 4. jula zbog smanjenja plata koje je uprava tražila u okviru plana restrukturiranja uvedenog da bi firma preživela, i protiv odluke kompanije da ne zaposli ponovo pilote otpuštene tokom pandemije kovida-19.

Prema SPF-u 450 pilota će biti ponovo zaposleno u skladu sa novim dogovorom.

Prošle nedelje generalni direktor kompanije Anko van der Verf upozorio je da bi produženi štrajk pretio uspešnom sprovodjenju stečajnog postupka kompanije i na kraju njenom preživljavanju.

Prema procenama kompanije desetog dana štrajka, obustava rada je već koštala SAS izmedju jedne i 1,3 milijarde švedskih kruna (94 do 123 miliona dolara) sa otkazivanjem više od 2.500 letova.

Štrajk je takodje imao znatan uticaj na mogućnost uspeha plana restrukturiranja početog u februaru, upozorio je direktor.

SAS zapošljava gotovo 7.000 ljudi, uglavnom u tri skandinavske zemlje (Šveska, Norveška, Danska) i pokušava da sprovede dokapitalizaciju od milijardu evra da bi došao do svežeg novca.