Time su te institucije podržale inicijativu za osnivanje Centra za obuku u oblasti obezbeđivanja sa sedištem u Beogradu.

Saglasile su se i da zajednički deluju prema Evropskoj komisji i Evropskoj agenciji za bezbednost vazdušnog saobraćaja u cilju automatskog priznavanja pilotskih dozvola, dozvola za održavanje vazduhoplova i dozvola kontrolora letenja, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Zajednički će biti razmotrene mogućnosti za planiranje i sprovođenje zajedničkih inspekcija, u skladu sa nacionalnim zakonima, a po potrebi će biti organizovani i forumi civilnog vazduhoplovstva na kojima će se razmatrati pitanja od zajedničkog interesa.

Resorni ministar Goran Vesić prisustvovao je potpisivanju i ocenio da taj dokument odslikava kako izgleda ideja “Otvorenog Balkana” u praksi.

Vesić je naveo da će Memorandum o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu omogućiti da zemlje regiona zajednički nastupaju u međunarodnim organizacijama, međusobno priznaju dozvole, zajednički organizuju obuku za pitanja bezbednosti u međunarodnom avio-saobraćaju i da zajednički donose benefite za sve zemlje pojedinačno.

On je naveo da je inicijativa “Otvoreni Balkan”, kao i poziv na regionalnu saradnju, otvorena za sve: Crnu Goru, BIH i druge zemlje, pogotovo Tursku, Mađarsku, Italiju, odnosno za sve “zainteresovane da u regionu živimo dobro”.

“Nas dele granice, ali imamo sličan mentalitet, zajedničku istoriju i naša budućnost je u što bližoj saradnji u svakom segmentu”, rekao je Vesić.