Sporazum su u potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija.

Posle potpisivanja Vučić je zahvalio EU i istakao da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila.

Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać – Đunis, duge 17,7 kilometara, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.

Brza pruga Beograd – Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine.

Izgradnja će se odvijati u tri etape, Beograd – Velika Plana, Velika Plana – Paraćin i Paraćin – Niš.

EU će obezbediti finansijski paket od 2,2 milijarde evra.

EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, Evropska banka za obnovu i razvoj 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona).

Na brzoj pruzi Beograd – Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.

Potpisivanju sporazuma o pomoći EU za izgradnju pruge je prisustvovala i ministarka za evrointegracije Srbije Tanja Miščević.

Varheji: Brza pruga može da promeni realnost za građane Srbije i regiona
Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da izgradnja brze pruge Beograd-Niš može promeniti realnost za građane juga Srbije, ali i celog regiona, kao i da se nada da će ojačati savezništvo sa Evropskom unijom.
“Izabrali smo ovaj projekat zato što mislimo da može da promeni realnost na terenu, za građane Srbije i time celog regiona, zato što ovaj voz treba da donese nova radna mesta i ulaganja u oblastima koje su najpotrebnije na jugu Srbije”, izjavio je Varheji na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Varheji je rekao da je današnji dan simboličan ne samo za Srbiju, nego za ceo Zapadni Balkan jer pokazuje da “Evropa isporučuje rezultate”.

Vučić i Varheji su prethodno prisustvovali poptisivanju prve tranše bespovratne pomoći EU ukupne vrednosti 598 miliona evra za izgradnju pruge Beograd – Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10.

Varheji je kazao da taj voz treba da stvori mnogo širu trgovinsku rutu i da skraćenjem vremena putovanja do Beograda doprinese ubrzanju ekonomskog razvoja malih proizvođača i bržem isporučivanju njihovih proizvoda.

“Nadam se da ćemo ovim ojačati naše prisustvo i naše savezništvo jer mi jesmo saveznici i prijatelji, a prijatelji treba da čine mnogo više jedni za druge”, rekao je Varheji.

Vučić: Izgradnja pruge Beograd-Niš najveći infrastrukturni projekat, velika pomoć EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izgradnja brze pruge Beograd-Niš najveći infrastrukturni projekat u Srbiji koji se realizuje uz veliku pomoć Evropske unije.

On je u Beogradu na centralnoj železničkoj stanici Prokop, posle potpisivanja sporazuma o prvoj tranši bepovratne pomoći EU za izgradnju deonice brze pruge Beograd-Niš, ukupne vrednosti oko 600 miliona evra, rekao da bi Srbija mogla da se menja na bolje bez pomoći EU.

EU je, kako je istakao, od 2000. godine za infrastrukturne projekte u Srbiji dala pomoć od 420 miliona evra.

“Vrednost projekta izgradnje brze pruge Beograd-Niš je dve milijarde i 775 miliona evra, od čega je kredit Evropske investicione banke 1,1 milijarda evra, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj 550 miliona evra, grant EU je 610 miliona evra, a ostatak od 552 miliona evra će finansirati Srbija”, rekao je Vučić.

Naveo je da će pruga Beograd-Niš biti završena 2027. godine, a da će se vozovi na njoj kretati brzinom 200 kilometar na sat.

“Do Niša će se iz Beograda stizati za sat i po, umesto za šest sati koliko sada traje putovanje, a iz Budimpešte za manje od četiri i po sata”, rekao je Vučić.

Istakao je da će izgradnja brze pruge do Niša imati veliki značaj za razvoj Srbije i privlačenje kompanija, što je uslov za ostanak ljudi u zemlji, pre svega na jugu Srbije.

“Prosečna plata u Nišu je 670 evra, a u beogradskoj opštini Vračar 1.250 evra, u Novom Sadu 880 evra. Zato moramo da razvijamo jug Srbije”.