Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je novinarima da smanjenje cena usluga podataka u romingu stupa na snagu 1. oktobra iduće godine, kada se očekuje, kako je navela, značajno smanjenje cena.

Bregu je kazala da je Deklaracija rezultat snažnog angažmana mobilnih operatera iz EU i regiona, podrške Evropske komisije, RCC-a i predanosti vlasti iz regiona.

Podsetila je da je u oktobru u Berlinu ostvaren, kako je navela, veliki napredak sa tri sporazuma o mobilnosti a da je smanjenje cena rominga sa EU još jedno važno postignuće u izgradnji “zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu”.

“Svako postignuće i svaki rezultat ostvaren u sklopu programa za zajedničko regionalno tržište je korak napred ka uspostavljanju povoljne investicione klime, koja u naš region može privući izuzetno kvalitetne i trajne investicije”, rekla je Bregu.

Generalna sekretarka RCC je izrazila očekivanje da do kraja 2027. godine bude potpuno ukinut roming izmedju EU i Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji kazao je na konferenciji za novinare da je ta Deklaracija “prava i konkretna integracija” regiona Zapadnog Balkana u EU i najavio je da će takve aktivnosti u narednom period biti dodatno pojačane.

“To je prava integacija Zapadnog Balkana za koju se borimo, nije kozmetička već prava stvar i sve više ćemo takve stvari da radimo”, naveo je Varheji.

Prema njegovim rečima, ukidanjem naplate rominga unutar Zapadnog Balkana došlo je do velikog razvoja telekomunikacionog tržišta zbog povećanja korišćenja i internet i klasičnih poziva zbog čega, kako navodi, veruje da će većina provajdera prihvatiti Deklaraciju o romingu.

Deklaracija je potpisana uoči početka današnjeg samita EU – Zapadni Balkan, u Tirani.

Kako je u ponedeljak saopštio RCC, očekuje se da Deklaracija o romingu doprinese smanjenju operativnih troškova privrednika, da podstakne poslovanje izvan matičnih granica i da da dodatni podsticaj turizmu u regionu Zapadnog Balkana.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE: