Ovu izjavu su pored Novog Pazara potpisali i Kragujevac, Kruševac, Niš, Leskovac, Bečej, Zrenjanin, Subotica, Sombor i Zaječar.

Nacionalna konferencija o mentalnom zdravlju počela je juče u Novom Pazaru i trajaće do četvrtka, a današnjem potpisivanju u Kulturnom centru prisustvovali su i predstavnici Ministarstava turizma i omladine, zdravlja i prosvete.

Ministar turizma i omladine Husein Memić rekao je novinarima da su se potpisivanjem izjave gradovi i opštine obavezali da svojim projektima pomognu u unapređenju sistema podrške mentalnom zdravlju dece i mladih u Srbiji.

„Za projekat mentalnog zdravlja izdvojili smo 30 miliona dinara i dali smo to mladim ljudima da organizuju jer oni najbolje znaju na koje probleme nailaze. Svi moramo da se uključimo kada je u pitanju briga o mentalnom zdravlju i nakon konferencije zajedno ćemo doneti konkretne odluke“, rekao je Memić.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da ovo ministarstvo ima zadatak da se u sredinama gde nema dovoljno psihologa, radi na edukaciji lekara opšte prakse kako bi mogli da prepoznaju probleme mladih.

„Želimo da tako pomognemo mladima na adekvatan i profesionalan način, jer rad sa njima je velika odgovornost i zato apsolutno podržavam zapošljavanje što većeg broja psihologa. Važno je da lekari opšte prakse budu autoritet u određenim sredinama da mladi ljudi mogu da im se obrate i da će ih oni uputiti tamo gde će dobiti najveću pomoć“, dodala je Grujičić.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović smatra da je održavanje ovakvih konferencija značajna stvar jer veliki broj mentalnih problema nastaje u mladosti.

„Posledice mentalnog oboljevanja na žalost mogu biti tragične i zato je najvažnije da negujemo zajedništvo u pogledu prevencije duševnih bolesti. Neophodno je da sva ministarstva posvećuju dužnu pažnju ovom pitanju“, smatra Đukić Dejanović.

Na nacionalnoj konferenciji o mentalnom zdravlju učestvuje 150 učesnika iz cele Srbije, a njen cilj je okupljanje ključnih aktera u radu sa mladima i pokretanje lokalnih zajednica kako bi unapredile međusektorsku saradnju i koordinaciju resursa za sistemsku podršku mentalnom zdravlju mladih.

Realizuju je Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade, u saradnji sa Omladinskim savezom udruženja – OPENS, Nacionalnom asocijacijom praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR, Krovnom organizacijom mladih Srbije i Savezom Izviđača Srbije.