Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku potpisale su Memorandum o razumevanju između dva ministarstava, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je ponosan što je organizovan samit u Beogradu i da inicijativa „Otvoreni Balkan“ već daje konkretne rezulatate.
„Samo između Srbije i Severne Makedonije u odnosu na prošlu godinu uvećao se broj kamiona koji prelaze granicu za 1.033, na više od 8.000. Povećana je trgovinska razmena sa svim zemljama od 12,5 odsto do 29 odsto. To su stvari koje govore da naša preduzeća i poljoprivrednici znaju da je ova inicijativa od velikog interesa“, rekao je Vučić.

Istakao je da sve zemlje čeka teška zima, i da se videlo da su određeni papiri iz EU procureli o pomoći zemljama članicama.

„Mi ćemo tražiti deo sredstava od EU kako bi nam olakšalo preživljavanje i prezimljavanje. Razgovarali smo o energetskim projektima, jer da imamo dobru gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom sve bi bilo mnogo lakše. Mi to možemo u narednim godinama da rešavamo da bismo bili spremniji“, rekao je Vučić.

Govoreći o značaju potpisanih dokumenata on je objsnio da se bilo koja odluka o zabrani izvoza neke zemlje „Otvorenog Balkana“ nikada neće odnositi ni na jednu od članica te inicijative.

„Šta god da moramo da uradimo zbog nestašica u svetu, uvek će sve što proizvedemo u Srbiji biti dostupno Severnoj Makedoniji i Albaniji, i obrnuto. I hoću posebno da istaknem da sam ponosan što je Srbija zemlja pripadnica Otvorenog Balkana, i na sve što smo organizovali. Moji politički protivnici kažu da sam juče bio pripit, a ja sam sa ponosom obilazio sve štandove, što smo napravili nešto što može da se meri sa Vinitalijom, sa Dizeldorfom. I u subotu ću ići na sajam vina“, rekao je Vučić.

Naveo je da je u toku sklapanje mnogih ugovora na Sajmu vina, i da su zemlje „Otvorenog Balkana“ pokazale tom manifestacijom da mogu da su ne samo jednake, već i uspešnije od mnogih drugih zemalja.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da je juče bio najbolji i najveći dan „Otvorenog Balkana“, ali da je mogao da bude i tipično loš dan za Balkan u celini.

„Umesto da otvorimo vrata ljudima koji vredno i naporno rade, i ljudima koji rade sa dušom, ljudima koji proizvode hranu i sve ostalo, umesto toga smo mogli da otvorimo vrata još nekim lošim vestima o sukobima i ratnim nemirima. Na svu sreću, desilo se ovo prvo. Hajde da otvaramo Balkan, to je izbor koji smo mi napravili. Hajde da gledamo napred i zbližavamo ljude, da se bolje razumeju“, rekao je Rama.

Ocenjujući da je neizbežna teška zima zbog otežanog snabdevanja energentima Rama je rekao da su lideri zemalja regiona spremni da učine sve da olakšaju život gradjanima i pomažu jedni drugima

„Pitanje je koliko će rat u Ukrajini trajati. I kada imate novac ne možete kupiti energente. I zato nam je potrebna ova saradnja. Zato bih ponovo uputio poziv da ne ponovi sa nama sramotno ponašanje koje se desilo tokom pandemije. Mi se veoma dobro sećamo da su zemlje Balkana morale da se okrenu Rusiji, Kini i Turskoj kako bi dobile lekare, vakcine i lekove“, kazao je Rama.

Premijer Albanije je rekao da se Evropa tada zatvorila i gledala ka unutrašnjosti zidina sopstvenog zamka.

„Drugi su istakli da nam je potrebna nova strateška unija i politička zajednica u Evropi kako se situacija tokom pandemije ne bi ponovila. Vidimo da je EU ponudila dodatna sredstva kako bi se rešila ova suluda situacija“, rekao je on.

Rama je kazao da zemlje „Otvoreng Balkana“ žele da uspostave krovnu investicionu agenciju – agenciju za strana ulaganja.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je takodje ocenio danas veoma bitan dan za region.

„Sledeća zima će biti duga i možda najteža od Drugog svetskog rata pa naovamo. Sudeći po današnjim razgovorima bolje je da preživimo zajedno nego podeljeni, i to i jeste suština Otvorenog Balkana. To imamo na umu u ovim kriznim vremenima, mi smo se već pomagali i tokom korona virusa, kao i prirodnih nepogoda“, rekao je Kovačevski.

Dodao je da je prirodno da se zemlje medjusobno pomaža, posebno ako dođe do nestašica na lokalnom tržištu.

„To znači obezbediti osnovne prehrambene proizvode bez ograničenja na granicama. Ali mi u isto vreme radimo na povećanju lokalne proizvodnje hrane. Današnjim sporazumima gledamo i šire, kako bi rešavali egzistencijalne probleme. Inicijativa Otvoreni Balakna pokazuje da su Severna Makedonija, Albanija i Srbija učinile pravi korak u pravom trenutku“, rekao on.

Predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija je rekao da je sjajno kada zemlje zajednički rešavaju probleme, i da je tužan što i BiH nije potpisivala sporazume danas.

„Svi ste svesni koliko smo pisama pisali mi iz BiH kako biste nam obezbedili snabdevanje životnim namirnicama. Ja se nadam da iako nismo potpisali sporazume da ćete nastaviti da nas snabdevate“, kazao je Tegeltija

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je izrazio očekivanje da će i Crna Gora biti deo dogovora zemalja „Otvorenog Balkana“ da pomažu jedna drugog u kriznim situacijma u snabdevanju hranom i energentima.

On je istakoa da zemlje regiona moraju da idu putem saradnje i da se drže zajedno.

„Sve ostalo može da bude sitna kalkulacija i politikanstvo. Zahvaljujem domaćinima i prijateljima koji su došli iz EU, i svim ambasadorima koji su ovde. Nadam se da ćemo se uskoro sresti u Crnoj Gori“ rekao je Abazović.
Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.