Ugovorima je predviđeno da to ministarstvo sa 13,5 miliona dinara sufinansira izgradnju prihvatilišta za pse i mačke lutalice, a sa 10,4 miliona dinara kupovinu katamarana.

Đerlek je ocenio da će se realizacijom ova dva projekta rešiti problem “ekološke katastrofe” na jezeru Gazivode, ali i pomoći da se broj pasa lutalica na teritoriji grada smanji.

“Katamaran će svakodnevno čistiti otpad i nakon sedam dana odvoziti ga u reciklažni centar. Osim toga, ogroman novac se troši i na ime odštete za ujede pasa lutalica, i to preko 20 miliona dinara za 10 godina. Prema poslednjim procenama, u gradskom jezgru i okolnim naseljima ima ih oko 1.500”, kazao je Đerlek.

Biševac je naveo da će potpisivanje ovih ugovora omogućiti nastavak druge faze izgradnje prihvatilišta za pse i mačke lutalice u blizini deponije Golo brdo, ali i očuvanje jezera Gazivode.

“Prva faza na izgradnji prihvatilišta, ukupne vrednosti 12 miliona dinara, je urađena. Ovim iznosom će biti završena i druga faza i ono će biti pušteno u rad”, rekao je Biševac.

Realizaciju oba projekta sprovešće Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA).