Iznos minimalne zarade, kako je saopšteno, pred sutrašnju sednicu Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj će odlučiti o iznosu povećanja minimalne zarade za 2024. godinu, tri puta je niži od iznosa plate za život u Srbiji.

“Pregovori o minimalnoj ceni rada, koji su počeli 21. avgusta, po ko zna koji put nalaze se u procepu između zahteva sindikata, države i poslodavaca, a privatne kompanije iz godine u godinu ostvaruju sve veće profite. One su 2022. godine ostvarile profit u vrednosti od 7,3 milijarde evra, što je oko 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije”, navedeno je u pismu.

Dodaje se da su maloprodajni trgovinski lanci, koji kontrolišu najveći deo domaćeg tržišta, u jeku inflatornog talasa podigli marže i zabeležili značajan rast neto dobiti, a zarade njihovih radnika mahom ostale na nivou minimalne zarade ili tek nešto iznad nje.

U istoj godini, kako je navedeno 20 odsto najbogatijih slojeva stanovnišva imalo je šest puta veće prihode od 20 odsto najsiromašnijih, dok se broj stanovnika koji žive u apsolutnom siromaštvu povećao na 11,4 odsto, što znači da oko 780.000 ljudi u Srbiji živi sa manje od 12.695 dinara mesečno.

“Ovi podaci ukazuju na nužnost i mogućnost redsitribucije koja bi doprinela poboljšanju životnog standarda najsiromašnijih slojeva stanovištva”, navedeno je u pismu.

Dodaje se da se “čini da nema volje da država preuzme svoju ulogu regulatora i spreči dalje bogaćenje uskog sloja stanovištva preko leđa najranjivijih”.

Budžet, kako je navedeno, nije pod pritiskom zbog potencijalnog povećanja minimalnih zarada, nego zbog loše privredne strategije, kao i zbog neadekvatnih poreskih politika.

Ističe se da su čak i simbolična povećanja minimalne zarade praćena povećanjem neoporezivog dela zarade što nije dovelo do rasta ostalih zarada, već se samo novac prelio u kasu kompanija.

Koliko su zarade niske govori, kako je navedeno, podatak da je medijalna zarada, koja je prema poslednjim podacima za jun 2023. godine iznosila 66.244 dinara, tek oko pola iznosa plate za život.