Jedan neimenovani sudski izvor rekao je za Frans pres da su zadržani potpredsednica Evroparlamenta, Grkinja Eva Kaili i još tri osobe.

Belgijsko savezno tužilaštvo nije navelo ni jedno ime šest prvobitno privedenih u poslednjih 48 sati, od kojih je sudija oslobodio dvoje.

Briselski tužilac je četvoro zadržanih optužio za “pripadanje kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju”, saopštilo je belgijsko savezno tužilaštvo.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili uhapšena je u Belgiji u petak zbog pokušaja “jedne zalivske države” da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, i zbog navoda o korupciji i pranju novca.

Po medijima Katar je ta država koja je potkupljivala Kaili.

Izvršeno je šesnaest pretresa i pet hapšenja, a oduzeto 600.000 evra u gotovini i mobilni telefoni.

Sudski izvor je rekao danas da Eva Kaili nije mogla da iskoristi svoj parlamentarni imunitet zato što je u petak uhvaćena na delu. Izvor je potvrdio pisanje medija prema kojima je Kaili kod sebe imala “kese novčanica” u petak uveče kada je privela belgijska policija.

Pored toga sproveden je pretres sinoć u domu drugog evroposlanika, javilo je danas  tužilaštvo.

Dom grčke evroposlanice Kaili pretresn je u petak uveče.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola je sinoć oduzela Evi Kaili sve delegirane zadatke medju kojima i da je predstavlja na Bliskom istoku.

Levičarski evroposlanici, medju kojima ekolog Filip Lamberts u ime grupe Zelenih u EP, tražili su ostavku Kaili, koja je već u petak uveče isključena iz grčke socijalističke partije PASOK.

Od ove godine, Eva Kaili je jedna od četrnaest potpredsednica Evropskog parlamanta, u kojem je poslanica od 2014. godine.