Poseta ukazuje na angažovanje SAD naspram svake pretnje Severne Koreje, navela je danas Bela kuća.

Potpredsednica SAD odaće počast “zajedničkom žrtvovanju” desetina hiljada američkih i korejskih vojnika koji su se zajedno borili tokom Korejskog rata završenog primirjem i podelom polustrva 1953, dodaje se u saopštenju.

Poseta američke potpredsednice demilitarizovanoj zoni mogla bi da izazove bes Severne Koreje koja je nazvala predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi “najgorom uništavačicom medjunarodnog mira i stabilnosti” posle njene posete toj zoni u avgustu.

Pjongjang je takodje upozorio juče da Južna Koreja i SAD rizikuju da izazovu rat time što su u blizini poluostrva počeli prve zajedničke pomorske vežbe u pet godina.

Kamala Haris stigla je danas u Japan gde prisustvuje zvaničnoj sahrani bivšeg američkog premijera Šinza Abea u prisustvu stotina drugih stranih zvaničnika. Ona je pre toga razgovarala sa aktuelnim japanskim premijerom Fumiom Kišidom.

Južnokorejski premijer Han Duk-so takodje se sastao danas sa američkom potpresednicom u Japanu. On je rekao da će njena poseta demilitarizovanoj zoni biti vrlo simboličan pokazatelj angažovanja SAD za bezbednost i mir na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja više meseci sprovodi niz proba oružja u vreme kada su pregovori sa medjunarodnom zajednicom o njenom nuklearnom i raketnom programu na mrtvoj tački.

Pjongjang je u maju lansirao svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu od 2017. godine, a početkom septembra usvojio novu doktrinu proglašavajući da zemlja nikad neće odustati od atomskog oružja.

Južnokorejski i američki zvaničnici mesecima već upozoravaju da je severnokorejski vodja Kim Džong Un priprema da sprovede novu nuklearnu probu.