“Parlamentarna skupština je poslala pozitivno mišljenje o članstvu tzv. Kosova u SE. Konačna odluka je na Komitetu ministara. Pitanje je odloženo zahvaljujući zemljama Kvinte koje su postavile uslov Prištini da pošalje nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) Ustavnom sudu, a jasno je da premijer privremenih institucija Aljbin Kurti to neće učiniti”, rekla je Kovač za današnje Večernje novosti.

Kovač je istakla da je razlog za stavljanje tog pitanja na stranu nedostatak političke volje zbog predstojećih izbora na Kosovu.

“Predviđanja su da se do zasedanja Komiteta ministara sledećeg maja ništa neće desiti, jer nema političke volje, ali je pitanje tzv. Kosova ostavljeno po strani. Komitet na nivou ambasadora zaseda jednom nedeljno. Idu i izbori na Kosovu i Metohiji, neće poslati nacrt na ocenu, oni sada razmišljaju o izborima i političkim poenima”, navela je Kovač.

Ona je najavila da će sednica parlamenta biti održana u drugoj polovini jula i da će na dnevnom redu biti međunaordni sporazumi i ratifikacija Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojene na Svesrpskom saboru koji je održan u Beogradu 8. juna.

(beta/cmg)

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *