“Niko ne može sam da izađe na kraj sa izazovima u oblasti migracija, ni zemlja članica EU, ni zemlja kandidat za članstvo u Uniji, ni treća zemlja, moramo da radimo zajedno”, rekao je Shinas novinarima posle obilaska obrenovačkog prihvatnog centra.

Shinas, koji je bio u pratnji šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea i komesarke za izbeglice i migracije Srbije Nataše Stanisavljević, kazao je da je “EU tu da pomogne” i dodao da je Unija “deo rešenja, a ne problem” kad je reč o pitanju migracija.

“Dobre stvari koje postoje u ovom i u ostalih 13 centara za azil (u Srbiji) dešavaju se zahvaljujući novčanoj podršci iz budžeta EU”, naveo je Shinas.

Dodao je da uslovi koje je zatekao u Centru, kako u pogledu infrastrukture tako i osećanja migranata, predstavljaju “veoma pozitivnu sliku”.

Shinas, koji će se sutra odvojeno sastati sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, rekao je da će sa njima razgovarati o načinima na koje EU može dodatno da pomogne Srbiji u oblasti upravljanja migracijama.

Stanisavljević je rekla da je u Centru za azil u Obrenovcu trenutno smešteno 785 migranata i dodala da je “veoma važna kontinuirana podrška” koju komesarijat dobija.

Centar za azil u Obrenovcu delom je rekonstruisan sredstvima Evropske unije, kroz projekat vredan 3,2 miliona evra, u periodu 2019-2020. godina. Rekonstruisana su četiri smeštajna objekta, kuhinja, dve toplotne podstanice, prostorija za video nadzor i infrastruktura.

U Centru je trenutno najviše migranata iz Avganistana i Pakistana.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE: