Učesnici okruglog stola “Suživot i tolerancija u Novom Pazaru”, organizovanom povodom nedavnih povišenih tenzija načinom proslavljanja Božića i Bajrama, složili su se da ovaj kraj vekovima krase dobri komšijski odnosi, koji su očuvani i u najtežim vremenima.

Oni su osudili “netradicionalne načine proslava, vožnjom kamiona” najvažnijih islamskih i hrišćanskih praznika u Novom Pazaru, poručivši da su tom prilikom zakazale institucije, ali da deo odgovornosti snose i pojedinci.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da su multikulturalnost bogatstvo ovog grada i da je Novi Pazar primer svima kako treba da izgleda zajednički život dva naroda.

“Narednim generacijama treba da ostavimo zdrav život i odnose koje imamo, ovu toleranciju, međusobno uvažavanje i poštovanje. To je osnovni preduslov i za razvoj ovog grada, za dolazak investitora, za dolazak turista. Mi smo poslednjih dana imali mnogo turista, što me raduje, jer znači da ono što se desilo nije uticalo na dolazak gostiju”, poručio je Biševac.

Reis-l-ulema Islamske zajednice Srbije Senad Halitović poručio je svim vernicima da se praznici nikada ne obeležavaju “bukom i galamom”.

“Za poslednja dešavanja svi snosimo deo odgovornosti. Islam nas uči da ko veruje u Boga i Sudnji dan, neka dobročinsto čini komšiji. Sve nebeske objave ukazuju na mir, ljubav, pomaganje, ali ovo su teška vremena, lako je baciti žeravicu i napraviti štetu. Mi, kao Islamska zajednica, smo dužni da čuvamo mir i da širimo poruku suživota koji treba nastaviti i očuvati”, naglasio je Halitović.

Arhijerejski namesnik novopazarski Srpske pravoslavne crkve Savo Šmigić složio se da je verske praznike potrebno proslavljati samo u bogomoljama, a nakon toga u porodicama i sa bližnjima.

“Suživot u Novom Pazaru je na zadovoljavajućem nivou, ali smo svi mogli više da učinimo, ne postoji čovek koji ne može da doprinese miru i suživotu, ali i da taj balans naruši. Svi oni koji praznike proslavljaju kako ne treba, neka se zapitaju da li je to u skladu sa verom. Mi ćemo za Vaskrs imati litiju, koja je sastavni deo bogosluženja i mirno ćemo proći ulicama užeg centra grada i vratiti se u crkvu”, rekao je otac Savo.

Zamenik gradonačelnika Novog Pazara i funkcioner Sprske napredne stranke Vladimir Marinković kazao je da dobre međunacionalne odnose u ovom gradu narušavaju “neodgovorni pojedinci”.

“Ovde se čuvao mir i nije bilo međunacionalnih incidenata ni dok su ratovi besneli prethodnih 20 godina. Ne postoji razlog da tako ne bude i u budućnosti. Država vodi računa o suživotu, vidi se i po brojnim ulaganjima. Predsendik Srbije Aleksandar Vučić je reagovao na nedavna dešavanja i mi očekujemo njegov skori dolazak tokom kojeg će razgovarati sa svima, a u cilju spuštanja tenzija”, izjavio je Marinković.

Predstavnica Sandžačke demokratske partije i zamenica predsednika Skupštine Novog Pazara Alma Šarenkapić istakla je da je suživot jedina prava slika Novog Pazara i da sve drugo nije i ne može da predstavlja žitelje ovog grada.

“Suživot je deo našeg karaktera i meni ne smeta proslava Božića, jer i ja tog dana osećam svečanu atmosferu, kao što znam i da isto to osećaju i moje komšije Srbi kada je Bajram. Mi živimo suživot i brana smo normalnosti u Novom Pazaru”, dodala je ona.

Predsednik Gradskog odbora SDA Sandžaka i narodni poslanik Ahmedin Škrijelj je stava da su poslednja dešavanja izrežirana kako bi se destabilizovao ovaj prostor.

“Tolerancija i suživot su deo kulturnog identiteta Bošnjaka i Srba ovih prostora. Treba da otvorimo ključna pitanja i govorimo o problemima sa kojima se suočavaju Srbi i Bošnjaci, Bošnjaci ne mogu da ostvare Ustavom garantovana prava. Treba pokrenuti mehanizme da se više suživot i tolerancija ne dovode u pitanje”, poručio je Škrijelj.

Predstavnik Socijalističke partije Srbije Marko Slavković naglasio je da remećenje suživota i dobrih komšijskih odnosa Srba i Bošnjaka ne vode ka prosperitetu Novog Pazara.

“Uljuljkali smo se, a rekao bih i da smo negde zatajili. Moramo poći od sebe, sebe menjati kako bismo promenili svet oko nas. Samo uz partnerski odnos možemo stvoriti lepši i sigurniji Novi Pazar”, dodao je on.

Lider Građanskog pokreta Sandžaka i odbornik u lokalnom parlamentu od 2016. godine Edin Zećirović za podizanje međunacionalnih tenzija odgovornim smatra institucije.

“Razlika između uređenog i anarhičnog društva je u funkcionisanju institucija. Institucije sistema, poput Saveta za bezbednost grada treba da se bave ovim pitanjima. Ne treba ovim da se bavi ni predsednik Vučić, niti da nas on miri, to nije njegova nadležnost. Ovde ne govorimo o odgovornim Srbima i Bošnjacima, već o odgovornim predstavnicima lokalne samouprave koji imaju zakonske obaveze da reaguju”, rekao je Zećirović.

Muzičar, kulturni radnik i poznavalac prilika u Novom Pazaru Vlade Profilović naveo je da se problemi u odnosima Bošnjaka i Srba u ovom gradu “guraju pod tepih”.

“I jedna i druga strana koriste potpuno iste kulturne obrasce, odnosno, kamione, ali različitih boja. Svaki pojedinac svojim ponašanjem treba da da primer i utiče na druge. Najveći posao političara je da rade na podizanju svesti o značaju suživota, ali mislim da oni ne rade toliko na tome, koliko na ostvarenju svojih političkih ciljeva. Treba nam što više razgovora, da deca koja odrastaju budu odgojena na pravi način. Očigledno im se sada u kući priča nešto drugo”, istakao je Profilović.

Dugogodišnja aktivistkinja i od nedavno predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Azra Aličković slaže se da svi treba da ulože dodatan napor kako bi se očuvala multietničnost i multikulturalnost u Novom Pazaru.

“Multietničke odnose treba da negujemo i da radimo još više na njima, to je naše viševekovno i tradicionalno obeležje. Ovi događaji su povod da shvatimo da u budućnosti treba više da pričamo o svemu, da imao više međureligijskog i međunacionalnog dijaloga”, zaključila je ona.

Okrugli sto su organizovali Sto plus radio i portali “Free media” i A1 sa ciljem da se razgovara o stanju multietničnosti u Novom Pazaru i suživotu Bošnjaka i Srba.

Iako su bili pozvani, na tribini se nisu pojavili predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, Stranke pravde i pomirenja, te Policijske uprave Novi Pazar.