Tokom ponovljenog postupka, a nakon što je postupajući tužilac prekvalifikovao delo, Viši sud je utvrdio da je optuženi kriv za ubistvo na mah za šta mu je izrekao kaznu zatvora od dve godine i 10 meseci zatvora, dok je za laku telesnu povredu osuđen na četiri meseca, odnosno, jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora.

Do zločina je došlo 6. marta 2021. godine, na pravoslavnom groblju u selu Lopužnje, nakon obeležavanja Zadušnica, a prethodila mu je, kako je utvrđeno tokom suđenja, verbalna prepirka dvojice rođaka tokom koje je pokojni N.L, koji je bio pod dejstvom alkohola, opsovao Dejana.

Nakon toga, navodi se u presudi, rođaci su krenuli jedan ka drugom, a N.L. je staklenom flašom udario Dejana u glavu, nanevši mu lake povrede, posle čega je on iz dukserice izvadio nož, sečiva dužine 20 centimetara, kojim ga je, ubodima u grudni koš, usmrtio.

Istim nožem, koji je kasnije sakrio u poljskom toaletu, naneo je i lakše povrede u predelu stomaka U.L, sinu ubijenog.

Obrazlažući presudu, predsednica sudskog veća navela je da je do sukoba došlo “isključivo radnjama pokojnog”, te da je okrivljeni njegovim napadom i vređanjem doveden u “stanje jake razdraženosti” i “privremene duševne poremećenosti” tokom koje mu je bila bitno smanjenja sposobnost shvatanja značaja dela.

Podsećamo da je u prvom postupku, Lazović bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Kragujevcu, “zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka” ukinuo prvostepenu presudu i naložio novo suđenje.

Odlukom Apelacionog suda, presuda je sada postala pravnosnažna, a Lazović će biti upućen na izdržavanje kazne u koju će biti uračunato vreme provedeno u pritvoru.