U Ćinghaiju, provinciji nazvanoj “vodotoranj Kine”, nalazi se i oblast Sanđiangjuan odakle potiču reke Jangce, Žuta reka i Lančang. Sa velikom koncentracijom vrsta, ta pokrajina je poboljšala zaštitu divljih životinja osnivanjem većeg broja parkova divljih životinja, botaničkih bašti i centra za spasavanje i uzgoj divljih životinja.

U Parku divljih životinja Ćinghai-Tibetanske visoravni trenutno se nalazi više od 1.200 divljih životinja 108 različitih vrsta, uključujući 97 divljih životinja 16 vrsta pod prvim stepenom državne zaštite i 210 divljih životinja 30 vrsta pod drugim nivoom državne zaštite, prenosi Sinhua.

U stanici za spasavanje i razmnožavanje divljih životinja u Nacionalnom parku planine Ćilijan, zaposleni su zauzeti hranjenjem divljih životinja kao što je pustinjska mačka. Stanica, koja je počela da radi u julu, primila je 34 izolovane i povređene divlje životinje, od kojih je 26 bilo pod prvim ili drugim stepenom zaštite države. Od tada je uspešno pušteno sedam, uključujući jednu divlju životinju pod najvišim nivoom državne zaštite i četiri divlje životinje pod drugim stepenom državne zaštite.

U poslednjoj deceniji, Ćinghai je spasao više od 1.000 povređenih i zarobljenih jedinki 50 vrsta divljih životinja i sačuvao 1.235 uzoraka resursa šumske germplazme.

Kao najveće unutrašnje jezero u Kini, ekološko poboljšanje u jezeru Ćinghaj učinilo ga je glavnim leglom velikog broja i različitih vrsta ptica selica. Broj vrsta ptica u jezeru porastao je na 232.

Pokrajina takođe promoviše izgradnju nacionalnog parka za očuvanje biodiverziteta.

Kina je započela pilot operaciju Nacionalnog parka Sanđiangjuan 2016. godine, a prošlog oktobra park je dobio zvaničnu oznaku. Višegodišnji napori na poboljšanju staništa divljih životinja i očuvanju ekosistema povećali su populaciju divljih životinja u parku.

Najnoviji izveštaj koji je objavio Nacionalni park Sanđiangjuan pokazao je da se populacija tibetanskih antilopa u Hol Ksilu u zaleđu Ćinghai-Tibetanske visoravni oporavila sa manje od 20.000 koliko je bilo 1990-ih na više od 70.000. Status tibetanskih antilopa u Kini unapređen je sa “ugrožene” na “skoro ugroženu” vrstu.

Trenutno je ukupna površina rezervata prirode u Ćinghaju dostigla 267.500 kvadratnih kilometara, što čini 38,42 odsto kopnene površine pokrajine.

“Nastavićemo da štitimo biodiverzitet u šumama i pašnjacima i nastojaćemo da napravimo nove pomake”, rekao je Feng Jongšen, zamenik direktora biroa za upravljanje nacionalnim parkom i prirodnim rezervatom pokrajinske uprave za šumarstvo i pašnjake.