Veoma pozitivan uticaj na rad HBIS Srbija, kako smatraju u toj kompaniji, imaće nedavna odluka Evropske komisije da preraspodeli kvote za uvoz čelika u EU koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji.

Železara će sada, umesto 120.000 tona čelika godišnje, moći da izveze i EU oko 150.000 tona, a kapacitet čeličane je dva miliona tona godišnje.

Šef katedre za metalurško inženjerstvo na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu Nenad Radović rekao je:

“Što se tiče količine od 30.000 tona to predstavlja malu kap, ali veoma važnu, svaki prihod je važan u kapacitetu od dva miliona tona koliko Železara može da proizvede, tako da sa tog aspekta povećanje plasmana u EU s jedne strane je odraz poverenja u kvalitet čelika koji dolazi iz Smedereva, a s druge strane Železara će tu obavezu moći da ispuni bez ikakvih problema u kratkom roku.”

U Železari od avgusta 2021. rade dve visoke peći – peć broj jedan je zaustavljena u julu 2020. zbog uvodjenja kvota 2019, ali je posle 13 meseci pokrenuta.

“Kvote se odnose na asortiman koji je skuplji. Ako dodje do promene i u tom segmentu to će biti prava mogućnost za profit u Smederevu”, istakao je Radović.

Fabrika sada radi na projektima supstitucije skupog prirodnog gasa visokopećnim gasom koji se proizvodi u visokoj peći.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)