Janković je za televiziju N1 rekla da pitanje akušerskog nasilja treba da bude pitanje oko čijeg rešenja treba svi da budu saglasni, a ne da se to pitanje politizuje i koristi u dnevno-političke svrhe, kao i da ne sme da dođe do stvaranja stigme i animoziteta prema mediciniskom osoblju koje radi u ginekološko – akušerskim klinikama.

“Ono što je u ovom slučaju problematično jeste da kada se jedan ovakav ishod desi, smrtni ishod deteta tokom porođaja, trebalo je da bude obavešteno rukovodstvo klinike u Sremskoj Mitrovici. Da su svi mehanizmi unutrašnji bili aktivirani da se proveri šta je bilo pre nego što je slučaj izašao u javnost”, navela je Janković.

Poverenica je ocenila da porodilja Mihajlović iz Sremske Mitrovice nije trebalo da pravdu traži pozivajući medije, već da je trebalo da postoji adekvatna inistitucionalna reakcija.

“Ono što je dobro u ovom slučaju je da vidite zaista jednu adekvatnu reakciju nadležnog ministarstava. Ministarka Grujičić potvrđuje da je reakcija ministarstva bila baš onakava kakva treba. Da su odmah pokrenuti interni i mehanizmi spoljašnje kontrole – pre svega zdravstvena inspekcija. Ono što u svim ovim slučajevima treba da sledi je Više javno tužilaštvo za koje ćemo videti na koji način će kvalifikovati to delo i da li ima elemenata krivične odgovornosti”, dodala je Janković.