Poverenica je istakla da izjava povodom rešavanja problema Roma koji žive u nehigijenskim neformalni naseljima u Beogradu “otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju”.

“Važno bi bilo da gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna diskriminatorna retorika i da se sa zbog toga izvini”, rekla je Janković.

Ona je dodala da ovakve izjave dodatno podstiču predrasude prema ovoj marginalizovanoj društvenoj grupi i produbljuju sveprisutni narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani.

Poverenica je ocenila da je nesporno da je pronalaženje adekvatnog rešenja za stanovanje građana i građanki iz nehigijenskih naselja izuzetno kompleksno.

“Zbog toga se ovom problemu mora pristupiti pažljivo, uz suštinsko razumevanje svih okolnosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava svih građana i uključivanje njihovih predstavnika, organizacija civilnog društva i drugih državnih aktera”, rekla je poverenica.

Gradonačelnik Šapić izjavio je da je rešenje problema nelegalnih romskih naselja njihova integacija u društvo kako bi živeli jedan normalan život, ali da je “to nemoguće ukoliko oni sami to ne žele”.