Makron “istražuje mogućnost rasprave sutra ujutro na nivou lidera” da bi “analizirao rizike” i “sprečio eskalaciju sukoba… s obzirom na prisustvo svih naših glavnih evropskih partnera i naših glavnih savezničkih partnera u G20” na samitu te grupe u Indoneziji, gde je i Emanuel Makron, dodalo je francusko predsedništvo.

Državna sekretarka Sonja Bačes je večeras rekla poslanicima Skupštine Francuske da premijerka Elizabet Born “veoma pažljivo prati situaciju u saradnji s našim poljskim saveznicima” i da “Poljska može da računa na solidarnost Francuske”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je večeras Rusiju da je ispalila rakete na članicu NATO-a Poljsku, nazvavši navodni napad koji još nije potvrđen, “veoma značajnom eskalacijom”.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao je dmah Savet za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je večeras u Briselu da je “šokiran vestima o projektilu ili drugom sredstvu koje je ubilo ljude na poljskoj teritoriji”.

“Stojimo uz Poljsku. U kontaktu sam s poljskim vlastima, članovima Evropskog saveta i drugim saveznicima”, napisao je on na Tviteru.