Advokat Ivan Ninić izjavio je ispred Tužilaštva da je “pravosuđe već dugo u veštačkoj komi i održava se aparatima”.

“Narod u Srbiji je gladan pravde. Smenjene tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović bivaju ponižene jer su pokazale lični integritet. Onaj ko je morao da reaguje je republički javni tužilac (Zagorka Dolovac) koji sedi ovde i ćuti”, rekao je Ninić u govoru i pokazao na zgradu Republičkog javnog tužilaštva u Nemanjinoj ulici.

Uz ocenu da “nema većeg truta i parazita” od Zagorke Dolovac rekao je Ninić i nastavio: “Došli smo da te probudimo i kažemo ti Zagorka: ‘Sram te bilo!’ “.

Izveštač Agencije Beta je javio da su se učesnici razišli posle povorke kojoj je u 15.00 sati uz blokadu ulice ispred Vlade Srbije prethodio skup advokata, drugih pravnika, političara i građana u znak podrške tužiteljkama.

Smenjene tužiteljke ne prisustvuju protestu ispred Vlade Srbije
Tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović nisu danas prisutne na protestu ispred Vlade Srbije, javlja izvrštač agencije Beta.

Kako je za agenciju Beta objasnio advokat Ivan Ninić, tužiteljke se danas neće pojaviti kako skup ne bi bio politizovan.

Skup podrške smenjenim tužiteljkama u Višem javnom tužilaštvu koje su premeštene nakon hapšenja šestoro ljudi zbog malverzacija u Elektroprivredi Srbije (EPS), počeo je oko 15 sati.

U Beogradu počeo skup podrške smenjenim tužiteljkama
Veliki broj građana, zajedno sa advokatima i sudijama, blokirao je u Beogradu Nemanjinu ulicu ispred Vlade Srbije u znak podrške Bojani Savović i Jasmini Paunović, tužiteljkama u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu koje su smenjene pošto je nakon rada na slučaju malverzacija u Elektroprivredi Srbije (EPS) uhapšeno šest osoba.

Okupljeni nose transparente i s fotografijama inspektora i policajaca koji su diskriminisani zbog toga što su “časno obavljali svoju dužnost”.

Na transparentima je i fotografija smenjenih tužiteljki, pored nekadašnje rumunske tužiteljke protiv korupcije Laure Koveši i poziv na podršku i ostalim tužiocima koji štite integritet profesije.

Članovi Demokratske stranke razvili su transparent sa natpisom “Odgovaraćete”, celom širinom ulice Kneza Miloša.

Na protestu je veći broj policajaca, u uniformama i u civilu.

Advokat Ivan Ninić kazao je za agenciju Beta da posle današnjeg skupa “mora” neko da reaguje – da se oglasi i da kaže šta će institucijalno preduzeti da se sanira stanje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, i smagtra da protest predstavlja prekretnicu u funkcionisanju pravosuđa.

“Posle ovih događaja u VJT više ništa neće biti isto i sada je na potezu država, kroz one mehanizme koje ima na zakonu zasnovane”, rekao je Ninić.

Advokat Čedomir Kokanović rekao je za agenciju Beta da očekuje da će današnji skup dovesti do toga da se Savović i Paunović vrate na posao, da će biti smenjeni javni tužilac Nenad Stefanović i njegova zamenica Brankica Marić, i da će “smeniti republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac”.

Od političara su viđeni Siniša Kovačević iz Narodne stranke, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković.

Prošle subote, ispred Vlade Srbije, advokati su održali skup podrške smenjenim tužiteljkama.

Tužiteljka Savović je za današnje izdanje nedeljnika NIN rekla da u daljem radu očekuje da bude izložena mobingu, ali da je njena javna pobuna kada je sklonjena sa slučaja EPS najispravnja stvar koju je morala da uradi.