U Bordezaku, selu gde je požar počeo, povređeno je 13 vatrogasaca. Ukupno je 18 vatrogasaca povredjeno u suzbijanju nekoliko šumskih požara koji danima gore u regionu, javlja Frans enfo (France Info).

Nepovoljno vreme, suša, vrućina, jak vetar otežavaju napore da se suzbije vatra u oblasti Gard, ali lokalna vatrogasna služba javila je da su izgledi povoljniji danas. Drugi manji požari su ugašeni.

Vatrogasci su naveli da je do sada izgorelo 880 hektara na dve različite lokacije.

Više od 900 vatrogasaca i dva aviona bore se sa požarom u regionu. Blizu požara u Bordezaku, evakuisana su sela i putevi zatvoreni.

Zvaničnik iz susedne oblasti rekao je za televiziju BFM TV da očekuju da se bore sa vatrom nekoliko dana.

Požar preti Sevenu, planinskoj oblasti koja je delimično pod zaštitom Uneska kao svetska baština i obuhvata veliki deo jugoistočne Francuske.

Regionalna uprava zabranila je danas ljudima da udju u nekoliko šuma u toj oblasti do ponedeljka da bi se smanjio rizik od izbijanja novih požara dok se vatrogasci još bore da ugase one koji sad gore.

Francuska nacionalna meteorološka služba stavila je danas nekoliko oblasti pod znak uzbune za požar, a francusko Ministarstvo ekologije upozorilo je gradjane u toj oblasti da paze na rizike od požara.

Požari su pogodili letos i druge evropske zemlje od Grčke do Portugala. Naučnici smatraju da klimatske promene donose veće suše i više temperature koje olakšavaju izbijanje i širenje požara.