Pramenković je na tribini SPP-a kazala da ta lista ne želi fiktivne institucije i organizacije koje su do sada postojale u Vijeću, već one koje će zaista služiti svrsi.

“U pogledu BNV-a vrlo malo toga je urađeno i ono što je urađeno tu procesi nisu do kraja dovedeni. Sigurna sam da se sa pozicije Vijeća može mnogo više uraditi. Mi ne želimo fiktivne institucije i organizacije kakvih trenutno imamo u našem VIjeću. Mi hoćemo institucije i organizacije koje će zaista služiti svrsi”, kazala je Pramenković.

Ona je navela da oni koji diskriminišu vlastiti narod ne zaslužuju da rukovode Vijećem jer se tako pravi efekti ove institucije neće osetiti, “već samo diskiminacija i zloupotreba”.

“Kada ova lista uzme BNV, to neće biti Vijeće samo te liste, jedne političke partije. To će biti Vijeće svih Bošnjaka koje neće nikoga diskriminisati i koje će prepoznati kuda naš nacionalni diskurs u ovoj zemlji treba da se kreće”, rekla je Pramenković.

Lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić kazao je da BNV diskriminiše većnike, praveći razliku između njih na osnovu političke pripadnosti.

“Mi sanjamo da dođe dan da BNV radi za svoje Bošnjake. Mi znamo šta hoćemo i kada nas bude palo to ćemo i da realizujemo”, rekao je Zukorlić

Pored te, na izborima za novi saziv BNV-a učestvovaće i liste “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” i “Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane”, koju će predvoditi Admir Muratović.

Svoju listu najavio je i bivši predsednik BNV-a Esad Džudžo.

Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće održani 13. novembra.