U crkvama i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na bogosluženjima čita se poslanica koju upućuje poglavar SPC. Prva Uskršnja liturgija služi se u ponoć, izmedju subote i nedelje.

“I kao što su nas snaga vere i molitve naših pravednih predaka i otaca provele kroz tesnace istorije, tako je potrebno da i danas, u svim pregnućima, poslušamo glas Crkve, glas Gospodnji: ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Кosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja”, rekao je patrijarh Porfirije u Uskršnjoj poslanici.

On je poručio i da je “molitva verujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja”.

“Arhijereji i verni narod SPC, čije prvo ime jeste Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromenljivo su na stanovištu da je otuđenje Кosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de fakto ili de jure, neprihvatljivo”, istakao je patrijarh Porfirije.

Naveo je da se SPC “moli Spasitelju i zalaže za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, biće i na Кosovu i Metohiji mesta za sve”.

Takođe je istakao da se SPC moli i za “mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukobljavanja jednoverne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamene prijateljstvo i ljubav”.

Uskrs je najznačajniji praznik u hrišćanskom učenju, predstavlja njegovu suštinu jer označava da je vaskrsnućem Hrista život pobedio smrt.

Vernici se pozdravljaju sa Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse, sve do praznika Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana, koji se ove godine obeležava 25 maja.

Crvenom bojom se farbaju jaja, prvo se naziva čuvarkuća i ostavlja do narednog Uskrsa. Boja simboliše nevino prolivenu krv Hristovu, jaje rađanje novog života.

Cela sedmica po Uskrsu se naziva Svetla, pesme koje se tada pevaju radosne su čak i u tužnim prilikama.