Time je otvoren put za povratak na vlast Netanjahua koji je već bio premijer najduže u istoriji Izraela, ukupno 15 godina.

Netanjahu će biti na čelu najviše desno orijentisane vlade od osnivanja jevrejske države, navodi AP.

On je prethodno o sastavljanju vladajuće koalicije obavestio predsednika Izraela Isaka Hercoga, preneli su izraelski mediji, a na Tviteru je na hebrejskom jeziku objavio: “Imam vladu u rukama”.

Očekuje se da će nova vlada položiti zakletvu iduće nedelje.

Netanjahuov konzervativni Likud i njegovi saveznici, tri partije ultradesničara i dve partije ultraortodoksnih Jevreja osvojili su većinu 64 od ukupno 120 poslaničkih mandata u izraelskom parlamentu (Knesetu) na izborima 1. novembra, petim za manje od četiri godine.

Netanjahuu je predsednik Izraela 13. novembra poverio da u roku od 28 dana obrazuje novu vladu, ali je on tražio dodatno vreme pa je taj rok produžen za deset od 14 dana mogućih po zakonu.

Bivšem i budućem premijeru je pošlo za rukom da ispuni taj zadatak u poslednjem trenutku, iako se očekivalo da će pregovori o koaliciji teći lako i brzo.

Netanjahu će biti na čelu koalicije koja zahteva velike promene, s kojima se ne slaže veliki deo izraelske javnosti, uz povećan rizik sukoba s Palestincima i nesporazuma s nekim od najbližih stranih saveznika – SAD i američkih Jevreja.