“Evropska unija jeste i ostaće najvažniji politički i ekonomski partner Srbije. Zahvaljujući dobrom napretku koji je Srbija ranije postigla, Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU i želimo da sada preuzmete dalje veoma važne korake ka EU, znamo teme, razgovaraćemo o njima kasnije bilateralno”, izjavila je ona nakon obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska u mestu Jelašnica.

Nju je na niškom aerodromu “Konstantin Veliki” dočekao predsednik Vučić.

Pozdravila je najavu da će vizna politika Srbije biti uskladjena sa politikom EU do kraja godine.

Najavila je da će večeras sa njim na bilateralnom sastanku u Beogradu razgovarati i o dijalogu Beograda i Prištine.

“Večeras ćemo imati bilateralan sastanak, razgovaraćemo o mnogim temama, ali želim da izrazim jaku želju da postignemo napredak u dijalogu Srbije i Kosova. Neophodno je da imate dve strane, ali iz iskustva znate da jedino kroz dijalog mogu da se reše svi konflikata i da se ide napred na način koji je prihvatljiv svima”, rekla je ona.

Pozdravila je reforme u Srbiji, ali ponovo pozvala da se uskladi spoljno-bezbednosna politika sa EU.

Fon der Lajen uverena da je ‘vrlo uskoro’ moguće rešenje spora oko tablica na Kosovu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je danas uverenje da će “vrlo uskoro” biti pronadjeno rešenje u sporu oko preregistracije automobilskih tablica na Kosovu.

U ponedeljak, 31. oktobra ističe rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS.

“Evropska unija i njeni pratneri intenzivno rade na pronalaženju rešenja o registarskim tablicama i ja sam duboko uverena da postoji rešenje, imamo dobru volju na obe strane”, rekla je ona nakon obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska u mestu Jelašnica.

Dodala je medjutim, da je za konkretno rešenje potrebna konstruktivnost i fleksibilnost obe strane.

“Teški su razgovori, nadamo se da ćemo imati vrlo uskoro konkretno rešenje ono što nam je potrebno je konstruktivnost i fleksibilnost obe strane, zato je važno da obe strane pristupe ovoj temi na način na koji ćemo zajedno pronaći rešenje”, izjavila je.

Vučić sa predsednicom Evropske komisije: Da očuvamo mir i stabilnost u regionu

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će se zvanični Beograd, i po pitanju razgovora sa Prištinom, uraditi sve što može da sačuva mir i stabilnost.

On je, u mestu Jelašnica, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednica Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen kazao da će i večeras u Beogradu s njom razgovarati i na tu temu.

“Najmanje nam je stalo do bilo kakvih ekskalacija, problema i trenzija i nadam se da ću sa Vama moći da pronadjemo neki put da bi mir i stabilnost u celom regionu mogli da sačuvamo”, rekao je on.

Fon der Lajen je danas započela zvaničnu posetu Srbiji a na niškom aerdormu ju je dočekao Vučić.

Tokom jučerašnje posete Prištini, Fon der Lajen je rekla da je mesto Kosova u EU i da Unija bez Kosova nije potpuna, ocenivši da je Priština napravila veliki napredak na evropskom putu.

Predsednica Evropske komisije doputovala u posetu Srbiji

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen počela je danas jednodnevnu posetu Srbiji obilaskom radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska u mestu Jelašnica.

Na niškom aerodromu “Konstantin Veliki” Fon der Lajen je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Fon der Lajen će potom u Beogradu odvojeno razgovarati sa Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Na početku zapadnobalkanske turneje u sredu, Fon der Lajen je u Skoplju kazala da je EU pripremila paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi pomogla tom regionu u suočavanju sa energetskom krizom.

Tokom jučerašnje posete Prištini, Fon der Lajen je rekla da je mesto Kosova u EU i da Unija bez Kosova nije potpuna, ocenivši da je Priština napravila veliki napredak na evropskom putu.

U Beograd je doputovala iz Sarajeva, a juče je posetila i Tiranu. Zapadnobalkansku turneju završava sutra u Podgorici.