Kako je saopšteno iz kabineta predsednice, ona je pozvala Albance iz Preševske doline da se masovno odazovu popisu stanovništva koji u Srbiji traje do kraja ovog meseca.

Prema njenim rečima, najmasovnije učešće u registraciji je mera protiv “šovinističke politike Srbije”, koja “administrativnim merama pokušava da sprovede etničko čišćenje”.

Ponudila je podršku kosovskih institucija i njenih diplomatskih misija da pozovu na popis sve Albance Preševa, Bujanovca i Medvedje koji žive na Kosovu ili u drugim zemljama.

Osmani je pozvala i na ujedinjenje albanskog faktora za prioritetna pitanja sa kojima se Albanci suočavaju kako bi se otklonile prepreke koje Srbija pravi u procesu registracije.

Osmani je navela da je u cilju internacionalizacije zahteva za prava Albanaca u dolini na svim sastancima sa medjunarodnim predstavnicima u kontinuitetu pokretala probleme sa kojima se suočavaju Albanci Preševa, Medvedje i Bujanovca, kao rezultat politike Vlade Srbije.

Ona je istakla i značaj saradnje institucija Kosova i predstavnika Albanaca iz Preševa, Medvedje i Bujanovca za rešavanje svih problema sa kojima se Albanci suočavaju.