Osmani je rekla da su kosovske institucije posvećene miru i bezbednosti, i da pozivima “dvema stranama” Kosovo ne treba izjednačavati sa Srbijom “jer se zna ko je agresor”.

U njenom saopštenju je navedeno da je “predsednica Osmani istakla da je Kosovo koordinisano sa medjunarodnim partnerima u rešavanju bezbednosnih izazova i u tom kontekstu je tražila veće učešće Velike Britanije kao ključne članice NATO-a i istorijskog partnera Kosova”.

Osmani je istakla da je Kosovo “konstruktivna strana u odnosu na dijalog s Beogradom”, ali da srpska strana, “kroz napore da destabilizuje Kosovo, pokušava da pomeri dijalog iz fokusa”.

“U tom duhu, predsednica Osmani je tražila da medjunarodna zajednica zauzme jedinstven stav prema destabilizujućim tendencijama Srbije tako što će osuditi takve postupke i ne izjednačavati strane kada se jasno zna ko je agresor”, navedeno je u tekstu.

Osmani je rekla da na severu Kosova zakon osporavaju “kriminalne grupe dirigovane iz Srbije i bande koje su na crnoj listi SAD i Velike Britanije”, a da je “u nadležnosti kosovskih institucija da u koordinaciji s medjunarodnim partnerima obezbede vladavinu prava, mir i bezbednost podjednako širom Republike Kosovo i za sve gradjane bez razlike”.