Osmani je, navodi se u saopštenju, istakla “proaktivno zalaganje Grčke u našem regionu, kao i kontinuiranu podršku grčke države integraciji regiona u Evropsku uniju” i “u tom duhu je, pozivajući se na zajedničke evroatlantske vrednosti, tražila da se nastavi podrška Grčke članstvu Kosova u evroatlantskim institucijama”.

Osmani je “naglasila da će puna međunarodna integracija Kosova, uključujući Evropsku uniju, NATO i Savet Evrope, doprineti održivom miru u regionu”, kaže se u saopštenju.

Osmani je zahvalila Dendijasu za podršku Grčke liberalizaciji viznog režima EU za građane Kosova, o čemu je odluka doneta na nedavnom Evropskom savetu.

Predsednica Kosova je na sastanku s Dendijasom izrazila spremnost za dalje produbljavanje bilateralnih odnosa, navodeći potrebu povećanja trgovinske i ekonomske razmene, kao i druge saradnje s Grčkom.

“Povodom tekućih dešavanja u procesu dijaloga sa Srbijom, Osmani je istakla da plan implementacije sporazuma (o normalizaciji odnosa Srbija-Kosovo) mora biti u skladu sa Ustavom Kosova, što će doprineti dugoročnom miru i stabilnosti u regionu”, kaže se u saopštenju.

Najavljeno je da će premijer Kosova Aljbin Kurti u čast Dendijasa prirediti radni ručak, dok će poslednji sastanak grčkog ministra tokom posete Kosovu biti sa zamenicom premijera i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervala Švarc.

U najavi posete Dendijasa Kosovu Ministarstvo inostranih poslova Grčke je navelo da se očekuje da će razgovori biti “usmereni na razvoj dijaloga Beograda i Prištine i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”.