Posle zajedničkog obilaska privremenih graničnih barijera na srpsko-mađarskoj granici sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i bivšim premijerom Češke Andrejom Babišem, Novak je rekla da su mađarske vlasti ove godine osujetile više od 270.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

“Sve je veći pritisak ilegalne migracije, ove godine je dvostruko uvećan broj pokušaja ilegalnog prelaska granice u odnosu na 2021. godinu. Sa prijateljima iz Srbije zajedno pokušavamo da stanemo na put prilivu ilegalnih migranata, ne samo na mađarsko-srpskoj granici, nego i na južnoj granici Srbije prema Severnoj Makedoniji”, kazala je Novak.

Ona je navela da je Mađarska “otvorena za izbeglice” i dodala da je više od milion ljudi iz Ukrajine stiglo u Mađarsku ili prošlo kroz tu zemlju, bežeći od rata.

“Međutim, velika je razlika kada neko ilegalno prelazi granicu Evrope, protiv njih odlučno nastupamo. Jedna pojava je dvostruko veći broj pokušaja ilegalnog prelaska granice, a druga je da su migranti sve agresivniji i da je sve više krijumčara ljudi. Napadi na pripadnike granične policije koji brane granicu Evrope su svakodnevni, to ne možemo da dozvolimo”, dodala je Novak.