“Dragi prijatelji, u društvu sa ovolikim učešćem, naravno da ćemo naići i na razlike među nama, ali postoji jedna stvar koja nas spaja: večeras smo ujedinjeni u čast nezavisne i suverene Republike Kosovo, koja se ističe u regionu i šire kao primer demokratije”, ocenila je Osmani.

Ona je dodala da su “izgradnja države i demokratija projekti na kojima se mora kontinuirano raditi”.

“Tokom godina smo pokazali da smo sposobni da postignemo velike stvari kada radimo zajedno. Stvorili smo društvo koje je otvoreno i inkluzivno. Stvorili smo institucije koje su odgovorne, transparentne i efikasne. Hajde da radimo zajedno na izgradnji svetlije budućnosti za buduće generacije!”, zaključila je predsednica.

Manifestacije povodom 15 godina od nezavsnosti Kosova su danas nastavljene paljenjem 1.133 sveće što je, po zvaničnim podacima Prištine, broj dece ubijene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Posle prijema kod predsednice Osmani u prištinskoj hali sportova “Prvi oktobar” priređen je “Koncert nezavisnosti”, u organizaciji Radio-Televizije Kosova.

Proslava Dana nezavisnosti organizovana je i po opštinama, dok su u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Kosova u svetu priređeni prijemi.