“Tajvan i SAD nastavljaju da jačaju vojne razmene”, rekla je ona posle sastanka sa članovima američkog Kongresa koji su u poseti glavnom gradu ostrva Tajpeju.

Predsednica je istakla da će “Tajvan sarađivati još aktivnije sa SAD i drugim demokratskim partnerima u suočavanju sa međunarodnim izazovima kao što su širenje autoritarizma i klimatske promene”, ali nije rekla u čemu će se sastojati ta buduća razmena.

Petodnevna poseta članova američkog Kongresa usledila je posle pošto je visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane zadužen za odnose sa Kinom u Pentagonu posetio Tajvan u petak, preneo je Fajnenšel tajms.

Peking koji polaže pravo na to demokratsko ostrvo smatrajući ga delom svoje teritorije protivi se svakom zvaničnom kontaktu Tajvana i drugih demokratskih zemalja. Poslednjih godina više zvaničnih poseta američkih zvaničnika izazvali su bes Pekinga.

Poseta američkih zvaničnika događa se u vreme kada su odnosi SAD i Kine napeti posle višenedeljne razmene optužbi oko kineskog balona koji su SAD oborile iznad svoje teritorije navodeći da je špijunski.