U video snimku objavljenom na sajtu Kremlja vide se Putin i Dias-Kanel kako drže govore dok ruska vojna straža stoji pored bronzane statue Kastra.
Kastro, koji je umro 2016, prihvatio je komunizam sojvetskog tipa pošto je preuzeo vodeću ulogu u revoluciji u kojoj je 1959. svrgnut diktator Fulhensio Batista. Kastro je prkosio teškom embargu SAD i desetinama planova za njegovo ubistvo tokom pedesetogodišnje vladavine ostrvom.

Putin je u govoru istakao Kastrovu istoriju prkosa, hvalio ga je zbog nesebične odbrane suvereniteta rodne zemlje i ukazao na sličnost sa zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

“Sovjetski Savez i Rusija su uvek i nastavljaju do danas da podržavaju kubanski narod u njihovoj borbi za nezavisnost, suverenitet. Uvek smo stali protiv svake restrikcije, embarga, blokade. Uvek smo podržavali Kubu na medjunarodnoj sceni i vidimo da Kuba zauzima isti stav prema Rusiji”, rekao je Putin.

Drugi vodeći ruski zvaničnici govorili su istim tonom na sastancima sa Dias-Kanelom koji je došao u Moskvu u subotu.

Vjačeslav Volodin, predsednik ruskog parlamenta nazvao je Kubu simbolom borbe za nezavisnost u razgovorima danas, navodi se u saopštenju objavljenom na vebsajtu državne Dume.

Dias-Kanel je rekao da Rusija uvek može da računa na Kubu, tokom svog sastanka sa Volodinom, i osudio američke sankcije protiv Moskve kao nefer.

Kubanski državni mediji javili su da će Dias-Kanel usmeriti pažnju na sektor energije tokom svog putovanja.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *