Putin je u telegramu objavljenom na sajtu Kremlja napisao da je ogorčen zbog “monstruznog zločina”, prenosi TASS.

“Poznajem Roberta Fica kao hrabrog i snažnog  čoveka , zaista se nadam da će mu ovi kvaliteti pomoći da izdrži ovu tešku situaciju. Želim mu brz oporavak”, napisao je ruski lider.

Sjedinjene Američke Države osuđuju napad na slovačkog premijera, kazao je američki predsednik Bajden i poručio da je njihova ambasada spremna da pomogne vladi Slovačke.

Bajden je, u izjavi objavljenoj na sajtu Stejt Departmenta, naveo da je uznemiren vestima.

“Prva dama SAD-a Džil i ja se molimo za njegov brz oporavak, a naše su misli s njegovom porodicom i narodom Slovačke. Osuđujemo taj užasan čin nasilja”, kazao je Bajden.

Policija je identifikovala 71-godišnjieg J.C. iz Levica koji je iz pištolja, koji je legalno posedovaio, pucao na premijera Slovačke Roberta Fica koji je kolima prevezen u bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u Banjsku Bistricu i čije je zdravstveno stanje kritično.Napadača je policija privela odmah nakon napada a slovački mediji izveštavaju da je uzviknuo “Robo, dođi ovamo!” pre nego što je pucao na Fica, koji je prišao građanima posle sednice vlade u gradu Handlovi, 150 kilometara od Bratislave.

Slučaj je preuzela Nacionalna kriminalistička agencija.