Erdogan (69) je osvojio 49,52 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, a za njega se govorilo da je umoran i istrošen posle 20 godina na vlasti. Međutim on ima 2,5 miliona glasova više od protivnika, socijaldemokrate Kemala Kiličdaroglua (74), bivšeg visokog državnog službenika i političarkog veterana.

Kiličdaroglu koji obećava “povratak proleća, mirnu demokratiju” i povratak pravne države, dobio je 44,9 odsto glasova, na osnovu velike opozicione koalicije koja želi da ga dovede na vlasti. U toj koaliciji su stranke i levice i desnice.

Konsultantska grupa Juroejža (Euroasia Group) koja je bila jedna od retkih koja je predvidela prednost Erdogana u prvom krugu sa odzivom birača od 89 odsto, i sada daje prednost aktuelnom predsedniku Turske.

“Mnogi nacionalistički birači ne odobravaju odluku opozicije da je predstavlja Kiličdaroglu i nisu ga podržali”, rekao je politikolog Berk Elsen.

Pored ta dva kandidata u prvom krugu izbora na trećem mestu je bio Sinan Ogan, predstavnik nacionalističke ekstremne desnice,  koji želi da se reši oko pet miliona izbeglica i migranata koji su u Turskoj.

Ogan (54) će sutra saopštiti kojeg će kandidata podržati u drugom krugu. Erdogan ga je u petak primio na jedan sat u Istanbulu, ali osim fotografije njihovog rukovanja, nije objavljeno ništa što bi pokazalo o čemu su razgovarali.

Politikolog je rekao da nije siguran da li je Erdoganu uopšte potreban Ogan.

Kiličdaroglu s druge strane još nije razgovarao sa Oganom, ali je imao sastanak sa šefom nacionalističke stranke Zafer, Umitom Ozdagom.

Podrška neke stranke opoziciji koju predvodi Kiličdaroglu je bitna jer je na parlamentarnim izborima, održanim istog dana kad i prvi krug predsedničkih, najviše poslaničkih mesta (322 od 600) pripalo je  Erdoganovnom taboru, a opoziciji 213.

Erdoganova islamsko-konzervativna partija, Stranka pravde i razvoja (AKP), sama je osvojila 268 poslaničkih mesta i ostaje vodeća politička formacija koju podržavaju ekstremno desničarska Stranka nacionalistički pokret (MHP) sa 50 mesta, kao i nekoliko malih islamističkih partija, kao što su Huda-Par (četiri poslanika) i Jeniden Refah (pet).

Iako borba izgleda teška, Kiličdaroglu nije održao nijedan  miting od prvog kruga niti je takav skup zasad planiran. On je u četvrtak dao iznenađujući izjavu da će sve izbeglice “poslati kući, ako dođe na vlast”.

Kiličdaroglu je ranije rekao da želi da vrati 3,7 miliona Sirijaca “u roku od dve godine” u slučaju da pobedi.

Erdogan nastavlja da putuje u oblasti pogođene zemljotresom 6. februara, gde je velika većina ionako glasala za njega.

Turski predsednik dočekan morem zastava, obećao je rekonstrukciju u roku od šest meseci i dosledno ponavlja iste optužbe u kojima protivnički tabor povezuje sa “teroristima i zajednicom LGBT”.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *