Tebun je u intervjuu za današnji pariski “Figaro” najavio svoju posetu Parizu, i založio se za “novu eru” u odnosima Alžira s Francuskom šest meseci posle posete Makrona Alžiru kada su se ceremonijalno poboljšali bilateralni odnosi.

Alžirski predsednik je u intervjuu rekao da u Makronu “vidi oličenje nove generacije koja može da spase odnose naše dve zemlje”.

Dvojica šefova država su avgusta zajedničkom deklaracijom ponovo pokrenula medjudržavnu saradnju, otvarajući put za ublažavanje viznog režima za državljane Alžire u zamenu za pojačanu saradnju Alžira u borbi protiv ilegalne imigracije u Francusku.

U oktobru je francuska premijerka Elizabet Born s petnaestak ministara posetila Alžir da zapečati “obnovljeno partnerstvo”.

Od 1962. godine kada je završen krvav rat Alžira za nezavisnost od francuske kolonijalne vlasti (1830-1962), Francuska i Alžir imaju bliske, ali složene odnose.

“Francuska se mora osloboditi svog kompleksa kolonizatora, a Alžir svog kompleksa kolonije”, rekao je u intervjuu šef alžirske države, ocenivši da je njegova zemlja “žrtva upornih predrasuda, koje su više stvar neznanja nego zlobe”.